fbpx

Gondold újra az életed és indulj tiszta lappal [TABULA RASA]

A cikk lényege: Érdemes néha megállni és tudatosan átgondolni, hogy hol tartunk és hova akarunk eljutni. Erről a témáról osztom meg a cikkben a tapasztalataimat.

Mit jelent a TABULA RASA kifejezés?

A „tabula rasa” egy latin kifejezés, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy „tiszta tábla” vagy „üres tábla”.

Filozófiai értelemben a kifejezés arra utal, hogy az emberi elme üresen születik, és a tapasztalatok formálják. Ez a gondolat különösen John Locke angol filozófushoz köthető, aki szerint az emberi tudás 100%-ban a tapasztalatokból származik, és nincsenek veleszületett ötletek vagy tudás.

Hogyan értelmezem én a Tabula Rasa kifejezést?

Amikor azt mondom, hogy „Gondold újra az életed és indulj tiszta lappal néhány évente”, a „tabula rasa” kifejezést egy metaforaként használom az újrakezdés és a megújulás szemléltetésére.

Ebben az összefüggésben a „tiszta lap” azt jelenti, hogy elengeded a múltat, és új perspektívával, előítéletek és korábbi tapasztalatok nélkül kezded meg a jövőd formálását.

Ez a felfogás arra ösztönöz, hogy rendszeresen felülvizsgáld és újraértelmezd az életedet. Ezáltal lehetőséget adva magunknak arra, hogy új célokat tűzzünk ki, és változtassunk az életstílusunkon, vagy akár teljesen új irányokat fedezzünk fel.

Ez a gondolat hangsúlyozza az állandó fejlődés és növekedés fontosságát. Vagy másik megfogalmazásban ez az élethosszig tartó tanulás, ami számomra egy kiemelt értékrend.

Én abban hiszek, hogy soha nincs túl késő új kezdeteket vállalni vagy magát az életünket teljesen új alapra helyezni, újrakezdeni.

A „tabula rasa” itt tehát nem csupán az elme ürességét jelenti, hanem egyfajta szimbólumként szolgál arra, hogy új lehetőségek nyílnak meg számunkra, ha hajlandóak vagyunk újraírni a saját történetünket.

Hogyan kapcsolódik ehhez a TUDATOSSÁG?

A tudatos szemléletű ember megtanulja irányítani az érzéseit, gondolatait és cselekedeteit, valamint a saját kezébe veszi az élete irányítását.

A tudatosság ott kezdődik, hogy felelősséget vállalunk a döntéseinkért és a saját életünkért.

A tudatosság szorosan kapcsolódik a „tabula rasa” gondolatához, különösen akkor, amikor az életünk újragondolásáról és újrakezdéséről van szó. A tudatosság itt az önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal való szándékos és reflektív (visszaható) kapcsolatot jelenti.

Mit jelent ez?

Azt, hogy egy ok-okozati világban élünk, így a mai cselekedetem alakítja a jövőmet.

Ahogy haladunk előre napról napra, új tapasztalatokat szerzünk és folyamatosan tanulunk a hibákból és a kudarcokból.

A tudatos szemlélet egyfajta törekvés, amely alapján nincs 100%-ig tökéletes, de nincs is erre szükség, mert a cél elérése helyett maga a folyamat a lényeg.

Aki tudatosan gondolkodik, sosem mondja azt, hogy már mindent tud, így mindig nyitott az új tudásra és tanítható.

Ez egyfajta önreflexió is, ami azt jelenti, hogy külső szemlélőként tekintek a saját életemre és a cselekedeteimre.

Mindenkivel előfordul, hogy túlságosan belemerülni egy-egy dologba. Még akkor is ha már nem viszi előbbre vagy váltania kellene. Ilyenkor egyfajta robotpilóta üzemmódban végzi az ember a mindennapokat. Közben azt érzi, hogy valami nem stimmel, de megfogalmazni már nem tudja pontosan. Vagy egyszerűen csak érzelmileg nem tudja meglépni és elengedni a régit, és nyitni az új felé.

Ilyenkor érdemes megállni és tudatosan átgondolni a jelenlegi helyzetünket! És ez a Tabula Rasa!

Fel kell tenni a kérdést, hogy a megfelelő irányba haladok? 

Hiába mászol egyre magasabbra a létrán, ha nem a megfelelő házhoz támasztottad. 

Az első újraindítás

TABULA RASA 1. – Az első vállalkozásomat 2008-ban kezdtem el, amikor elkezdődött a gazdasági válság. Számomra ez a kemény helyzet kezdőként rengeteg tapasztalatot adott. A jól fizető banki alkalmazotti munkámat cseréltem le egy totál bizonytalan dologért cserébe.

A bevételemre ennél nagyobb féket nem nagyon tudtam volna rakni. Mindezt azért tettem, mert volt egy célom és tudtam azt, hogy egy vállalkozással “végtelen” fejlődési lehetőség nyílik meg számomra.

Egy határozott lépéssel újragondoltam az addig felépített munkámat és egy elegáns mozdulattal mindent letöröltem. Ez volt az első nagy váltás az életemben, amikor tiszta lappal kezdtem egy új dologba.

Második újraindítás

TABULA RASA 2. – Ez kb. 7 évvel ezelőtt történt. Akkor nagy fókuszt helyzetem a vállalkozásindításra és a leendő vállalkozók mentorálására, elindítására a vállalkozói úton.

Több év munkájának tapasztalatát kezdtem el megosztani oktatási anyagok formájában. Volt egy közel 15 ezer fős e-mail listám és számos oktatási anyagom, könyvem.

Megjelentek cikkeim újságokban, online magazinokban és közel 2 éven át jártam a Vörösmarty Rádióba; pénzügyi és vállalkozói témákról szóló műsort csináltunk.

Ez rengeteg munka volt, de így szereztem meg azt a tudást és tapasztalatot, amire merem azt mondani a legnagyobb szerénységgel, hogy jelenleg nagyon kevés emberben, vállalkozóban van meg.

Több, mint 100 üzleti és pénzügyi tervet készítettem. Nem nagyon van ma már olyan vállalkozás, olyan tevékenység, amibe ne ástam volna bele magam. Volt néhány olyan iparág, amibe szándékosan nem mentem bele, mert tőlem nagyon távol állnak.

Számos olyan értékes készséget sajátítottam el, amivel ha ma a nulláról kellene kezdenem mindent, akkor biztos vagyok benne, hogy legalább 5-10 féle vállalkozást el tudnék indítani és úgy felépíteni amiből újra biztosítani tudnám a megélhetésemet.

Képtelenség lett volna idáig eljutni, ha nem hozok kemény döntéseket.

Ezek újra és újra bizonytalan helyzetbe hoztak, de csak átmenetileg. De így mindig van lehetőség a további fejlődésre, ehhez pedig KELLENEK az újragondolások.

Most ezt az időszakot zárom le.

Volt egy egészen jól felépített rendszerem, ami az indulásakor úttörő volt itt Magyarországon és most is sok lehetőség lenne még benne, amit nem aknáztam ki. Viszont úgy érzem eljött az a pont amikor valami mást szeretnék csinálni.

A jövőben a fókuszt az ügyfélmunkákról és a kivitelezési feladatokról át fogom helyezni a tapasztalataim átadására, oktatásra és mentorálásra.

Miért fontos, hogy te is átgondold néhány évente az életedet?

A mostani fókuszváltás és a régi rendszer elengedése semmiképp nem volt szükséges a számomra.

Jól mennek most is a dolgok, és bőven van fejlődési potenciál (pl. külföldi terjeszkedés, ami többször volt már téma nálam, de végül mindig el lett vetve – ha érdekes lehet ez a téma, erről is szívesen írok).

A mostani újrakezdés lehetőséget ad arra, hogy tiszta lappal átgondoljam hol tartok most és tudatosan megnézzem merre szeretnék tovább haladni.

Voltak olyan döntéseim, amik bizonyos szempontból korlátot szabtak a saját képességeim fejlesztésében és kibontakoztatásában.

Ezek tudatos döntések voltak még akkor is, ha sokszor éreztem, hogy ezzel saját magamat és a bevételeimet korlátozom be… Ugyanakkor hosszú távon nézve nagyon is megérte.

Minél több vállalkozót szeretnék segíteni

Az elmúlt 7-8 évben széleskörű iparági tapasztalatra tettem szert. A legkülönfélébb vállalkozásokkal dolgoztam együtt. Emellett ott vannak a saját vállalkozásomból származó tapasztalatok. Továbbá a saját személyes utam, ami már több, mint 15 éve tart vállalkozóként.

Mindezt úgy érzem, hogy „kötelességem” továbbadni minél több vállalkozó számára és nem csak annak a szűk ügyfélkörnek, akikkel együtt dolgoztam az elmúlt években.

A döntéseim megváltoztatása és az ezzel járó problémák megoldása helyett könnyebb magam mögött hagyni őket és tiszta lappal indulni.

Mindehhez az kellett, hogy kialakuljon az új értékrendem és nagyon pontosan tudjam azt, hogy mire érdemes áldozni (időt, pénzt, energiát), és mi az ami fontos számomra.

Van amikor egyszerűen meg kell hozni bizonyos döntéseket és le kell zárni a dolgokat – még akkor is, ha sokat fektettél bele.

Nem szabad félni az újtól és a bizonytalan dolgoktól

Amit ilyenkor érzel félelem, az valójában csak a változással járó izgalom; amitől nem távolodni kell, hanem megérteni.

Most visszatekintve az elmúlt 15 évre, nekem is időbe telt megszokni és felismerni tudatosan, hogy ezek a változtatások voltak azok, amik egy magasabb szintre emeltek.

Sőt, most már azt is látom, hogy nagyon-nagyon fontos, mondhatni kötelező, hogy néhány évente újra átgondoljuk az életünket.

Ez az, amit most neked is ajánlok!

Lehet, hogy számodra még nem érkezett el az idő a változtatásra. Abban viszont 100%-ig biztos vagyok, hogy MOST érdemes átgondolni, hogyha eljön az idő, mi az amit újra fogsz gondolni és akár tiszta lappal kezdeni:

  • A karriered és a készségeid, amiből a megélhetésed biztosítod.
  • A magánéletedben meghozott vagy éppen meg nem hozott döntések.
  • Az értékrended, ami meghatározza a gondolkodásmódodat és a döntéseidet.

Egyszerűen tedd fel magadnak a kérdést azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amik éppen eszedbe jutnak, vagy egy kicsit is úgy érzed, hogy valami nem stimmel.

Tedd fel magadnak a kérdést:

Vajon a jó vonatra szálltam fel? Hiába haladok gyorsan, ha pont a másik irányba tartok, mint amerre menni szeretnék…

És ami nagyon-nagyon fontos:

JOGODBAN ÁLL BÁRMIKOR VÁLTOZTATNI A KORÁBBAN MEGHOZOTT DÖNTÉSEIDEN ÉS VÉLEMÉNYEDEN!

Záró gondolatok

Én most úgy döntöttem, hogy leszállok arról a vonatról amivel eddig haladtam. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a rossz irányba haladtam volna vagy megbántam volna bármit is. Sőt! Nagyon hálás vagyok mindenért!

Egyszerűen most már máshogy szeretném folytatni a vállalkozásomat és az életemet.

Nem teljesen új dolgokat fogok csinálni, hanem csak magasabb szinten oldom meg a problémákat, amik új tapasztalatokat és fejlődési lehetőséget hoznak. Ehhez el kellett engednem embereket és dolgokat, mert így lehet csak tiszta lappal indulni.

Ezek nehéz dolgok, amik nem mennek egyik napról a másikra. Türelmesnek kell lenni magunkkal és másokkal szemben is.

Ha eddig eljutottál az olvasásban, akkor külön köszönöm a figyelmedet! Ez egy nehéz téma, és Te mégis végigolvasdtad, ami azt mutatja, hogy hajlandó vagy lépéseket tenni a fejlődésed érdekében.

Most gondolkozz el és ha van kedved, írd meg nekem: ha most tiszta lappal indulhatnál, akkor mit csinálnál másként a következő 2-3 évben?

Tényleg érdekel, hogy az olvasóim, ügyfeleim milyen nehézségekkel állnak szemben, mi okozza most a legnagyobb kihívást az életükben.

Ha megírod, akkor biztosra veheted, hogy válaszolni is fogok Neked e-mailben és megpróbálok segíteni!

Szeretnél új dolgokat tanulni?

Ha szeretnéd fejleszteni a marketing, vállalkozói tudásodat akkor ajánlom figyelmedbe az iBrand Marketing Tagságot. A Tudástárban a szakmai témákon túl, megtalálod a vállalkozói önfejlesztést is, ami elengedhetetlen a sikeres vállalkozáshoz!

Gyere és tarts velem, mert együtt gyorsabban és könnyebben tudunk haladni!

Várlak az iBrand Marketing Közösségében!

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.