fbpx

Vállalkozó szeretnél lenni? Ezek az előnyei!

A cikk lényege: Számos előnye van annak, ha vállalkozó leszel. De meg kell ismerni a nehézségeket is, mert így kapsz teljes képet vállalkozás indítása előtt.

Olvasási idő: 8 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Mielőtt vállalkozó leszel…

Mielőtt vállalkozó lettem, szinte kivétel nélkül mindenki le akart beszélni erről. Féltett a családom, furcsán néztek rám az akkori munkatársaim, és a barátaim többsége is értetlenül állt a kijelentésem előtt.

Mindenki ugyanazt kérdezte tőlem: Miért adod fel a biztos és jól fizető állásodat?

Azóta eltelt 15 év és most már tudom, hogy életem egyik legmeghatározóbb és egyben az egyik legjobb döntése volt, amikor vállalkozó lettem.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyáltalán nem volt könnyű  meghozni ezt a döntést. Én ezt hívom nulladik lépésnek. Ha valaki meghozza a döntést, hogy vállalkozó lesz, akkor már megvan az irány és lehet haladni és jön a többi lépés.

Az évek során sok emberrel beszélgettem, akikben felmerült, hogy vállalkozó legyen, de a döntést nem tudta meghozni. Ilyenkor az emberek két part között vergődnek.

Az egyik legnehezebb időszak, amikor már valaki rájön arra, hogy többet szeretne egy „biztos állásnál”, de még nem meri elkötelezni magát a vállalkozás indítása mellett.

És itt most nem arról beszélek, hogy rögtön bele kell vágni. Csak magáról az elhatározásról!

Felkészülés a vállalkozás indítása előtt

Több ügyfelem is volt, akik meghozták a döntést, de még további egy-két évig alkalmazottként dolgoztak.

Ezalatt az idő alatt viszont folyamatosan készültek a vállalkozás indítására.

Jártak hozzám tanácsadásra, elolvasták a kezdő vállalkozóknak szóló könyvemet és többen voltak, akikkel közösen készítettünk üzleti tervet.

Emellett megszerezték a vállalkozás indításához szükséges szakmai végzettséget (pl. szakács, kereskedelmi stb.) és gyakorlatot szereztek benne.

Így az 1-2 év már nem is tűnik olyan sok időnek. Persze ez munkával jár és átmeneti lemondásokkal. Ezért is fontos meghozni először a döntést, mert eltökéltség nélkül nem lehet vállalkozást indítani.

Miért is lesz valaki vállalkozó?

Tanácsadóként rengeteg vállalkozás indításában segítettem az elmúlt több, mint 15 év során. Sokan vannak, akik egy új vállalkozás indításán törik a fejüket, mert úgy érzik, hogy így tudják megteremteni saját maguk és a családjuk számára a megfelelő életkörülményeket.

Sosem foglalkoztam olyan emberekkel, akik kényszerből akartak vállalkozók lenni. A kényszervállalkozást mindig egy „külső erő” hozza létre és sosem a belső motiváció. Egy vállalkozást szerintem sosem szabadna kényszerből elindítani. Mindenképpen kell lennie valamilyen fajta belső hajtóerőnek azon túl, hogy valaki (csak) pénzt akar keresni.

Miért legyen valaki vállalkozó és milyen előnyei vannak?

Fontosnak tartom, hogy objektív képet kapj arról, hogy milyen előnyei és nehézségei vannak a vállalkozói létnek. Nem szeretnélek felelőtlenül motiválni, de kétségtelen, hogy rengeteg pozitív előnye van, ha vállalkozó vagy.

A legtöbb vállalkozó ezeket szokta kiemelni pozitívumként:

  • Több jövedelem lehetősége
  • Munkaidő szabad beosztása
  • Függetlenné válás
  • Saját kézbe venni az irányítást
  • Önmegvalósítás, képességek kibontakoztatása
  • Értékteremtés és mások segítése

Egy további előny, amiről nem beszél senki…

A pénz és az idő a legértékesebb dolog az emberek többsége számára. Azonban van itt még egy előny, ami véleményem szerint legalább annyira értékes – talán még jobban is.

Véleményem szerint a magasabb jövedelem és az idő szabad beosztása mellett legalább annyira értékes a személyes fejlődés és önismeret, amit egy vállalkozás vezetése és működtetése során szerezhetünk meg.

Manapság elég nagy divatja van a személyiségfejlesztő könyveknek, előadásoknak és tréningeknek. Én viszont azt gondolom, hogy ezekből nem sokat lehet megtanulni. Végső soron nagyon minimális előnye származik az embernek belőle. A valódi önfejlesztés teljesen másról szól, mint a Facebook idézetek és a motivációs videók nézegetése.

Jelen pillanatban egy saját vállalkozásnál nem igazán tudok jobb önképzési rendszert és önfejlesztési módszert.

Szembe mersz nézni saját magaddal?

Nap, mint nap kisebb-nagyobb csatákat kell megvívnod saját magaddal, ha vállalkozó leszel.

A tanulságokat viszont csak tudatos szemlélettel lehet megérteni.

Felelősséget kell vállalni a tetteinkért, fel kell ismerni a gyengeségeinket, majd kitartóan és alázatosan kell dolgozni ezeknek a fejlesztésén.

Ezt az emberek többsége sosem fogja bevállalni!

Majd jön a kezdeti időszak, amikor szabad munkabeosztásban dolgozol. Magadnak osztod be a munkaidődet, de végül mégis többet dolgozol, mint a korábbi munkahelyeden. És mindezt nem kényszerből teszed, hanem saját döntésedből. De, miért is néznéd az időt, ha azzal foglalkozhatsz, amivel szeretsz és ráadásul még több pénzt is keresel így.

Amíg a munkahelyeden azt nézted, hogy mikor mehetsz végre haza, és utáltad a túlórákat vagy a hétvégi beosztást, addig egy vállalkozásban teljesen más szemléleted alakul ki ugyanazokról a dolgokról.

Végső soron ez az igazi gyakorlati megtapasztalás, ami az önismeret és a személyiség fejlődésének az útja.

Felelősséget vállalni nehéz, de a legfelszabadítóbb dolog

Egy további dolog, ami azt a kijelentésemet támasztja alá, hogy a vállalkozás az egyik legjobb – ha nem a legjobb – önfejlesztő „eszköz”.

Egy vállalkozásban bármi történik azért egyedül te magad leszel a felelős, még akkor is, ha egy alkalmazottad hibázott.

Ha az alkalmazottad miatt lesz elégedetlen a vásárló, az a te felelősséged.

Ha az egyik beszállító partnered miatt tudod csak késve teljesíteni a megrendeléseket az is a te felelősséged.

Ha nincs elég bevételed és ki kell fizetni a költségeket, azért is egyedül te leszel a felelős.

Ugyanis senkit nem érdekel a magyarázkodás. Senkit nem érdekel, hogy mi történt a „színfalak” mögött.

A vevők számára is csak az a fontos, hogy azt a színvonalat, kiszolgálást és terméket kapják, amit ígértél vagy amit kifizettek.

Természetesen egy alkalmazotti munka során is felelősséget kell vállalni. Főleg, ha egy vezetői beosztásban dolgozol. Ugyanakkor ez teljesen más, mint amikor vállalkozó vagy.

Alkalmazottként az esetek túlnyomó többségében maximum a munkahelyedet veszíted el, ha valamit nem jól csinálsz.

Vállalkozóként viszont több évnyi munkádat, hírnevedet és akár a teljes vagyonodat is kockáztatod. Mindez sokkal nagyobb felelősség vállalást igényel.

Tisztában vagyok azzal, hogy sokak számára ez nagyon rémisztő lehet. Ha viszont ezt elfogadod és észben tartod, akkor minden döntésednél, minden lépésednél figyelembe veszed. Végső soron pedig ez lesz az egyik legfelszabadítóbb érzés, mert megkíméled magad attól, hogy állandóan másokra mutogass és másokban keresd a hibát!

100%-ban felelősséget vállalni a tetteinkért

Érdekes módon ha valaki teljes felelősséget vállal az életéért és a tetteiért – amibe a saját vállalkozása is beletartozik -, a kezdeti szorongást átveszi egyfajta felszabadító érzés.

Mondok egy példát is, hogy jobban érthető legyen.

Amíg alkalmazottként dolgozol a fizetésed ugyan rendszeres, de mindössze egyetlen forrásból származik. Ezzel szemben egy saját vállalkozás sokkal nagyobb felelősséggel jár, de a bevételed is több forrásból származhat.

A mai változó világban ez az egyik legjobb pénzügyi „önvédelmi eszköz”.

Ha több ügyféllel dolgozol együtt, akkor nem fog különösebben zavarni, ha valaki lemondja a munkádat, mert ott van még másik 10 ügyfeled, akik rendszeresen fizetnek Neked.

A felelősségvállalás mindig biztonságot eredményez az ember életében.

Természetesen kezdetben, tapasztalatok nélkül nagyobb lehet a bizonytalanság és a kockázat vállalkozóként. Ez egyfajta tanulási folyamat. Felelősséget kell vállalni ezért az időszakért is és mindent meg kell tenni, hogy felvértezd magad a szakmai ismeretekkel és vállalkozói készségekkel.

Azt szoktam javasolni leendő vállalkozóknak, hogy fordítsanak minél több időt a tanulásra és az önfejlesztésre. Ehhez pedig számos cikket, tudásanyagot és segédletet találsz itt a honlapomon.

Ezen kívül be tudsz csatlakozni a Facebook csoportomba is, ahol további hasznos tartalmakat találsz.

Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor csökkentheted a kockázatot azáltal is, hogy kezdetben csak másodállásban leszel vállalkozó. Ez nyilván nem ugyanolyan, mintha csak a vállalkozásod lenne, de így is értékes gyakorlati tapasztalatokra fogsz szert tenni.

3 gyors tipp a vállalkozás indítása előtt

Végezetül adok 3 tippet útravalónak, amin gondolkodni tudsz a vállalkozás indítása előtt.

1. tipp: Mivel foglalkozz vállalkozóként?

Mindenképpen olyan vállalkozási ötletet kell találnod, ami a te személyiségedhez, szaktudásodhoz, képességeidhez és anyagi lehetőségeidhez egyaránt illik. Próbálj először olyan tevékenységet választani, amiről már biztosan lehet tudni, hogy működőképes – tehát van rá meglévő piaci kereslet.

2. tipp: Találd meg a belső motivációdat

A cikk elején volt szó a belső és külső motivációról. Ha csak a pénz miatt szeretnél vállalkozó lenni, akkor javaslom, hogy keresd meg a belső motivációdat is. Bármilyen cél eléréséhez a „miért” kérdés megválaszolása a legfontosabb. Meg kell találnod azokat a válaszokat, amik elég erőt és motivációt adnak (a pénzen kívül). Ne legyél olyan, mint Dagobert bácsi, akinek a szemében folyamatosan csak a dollár jelek voltak láthatók, mert így nagyon nehéz lesz hosszú távon sikeres vállalkozást vezetni.

3. tipp: Bátran merjél segítséget kérni

Sosem szégyen segítséget kérni, kérdéseket feltenni és másoktól tanulni. Keress fel 5 sikeres vállalkozót és beszélgess velük. Tudd meg, hogy ők miért kezdtek bele a vállalkozói életbe, hogyan indult a cégük és milyen nehézségekkel szembesültek kezdőként. Ha nincsen ilyen ismerősöd, akkor olvasd el néhány sikeres vállalkozás alapítójának a történetét. Ezen kívül beszélgethetsz velem is a Facebook zárt csoportomban vagy eljöhetsz hozzám egy konzultációra is.

Összefoglalás és záró gondolatok

Ebben a cikkben arról írtam, hogy miért jó vállalkozónak lenni és milyen célok motiválják elsősorban az embereket. Az előnyök mellett kitértem a nehézségekre is, mint például a felelősség vállalása. Hiszen fontos, hogy leendő vállalkozóként ezekkel is tisztában legyél.

A témáról további cikkeket és segédleteket találsz itt a weboldalamon. Ezeket elolvasva még teljesebb és objektív képet kaphatsz a vállalkozások indításáról és működéséről.

Ha bármilyen kérdésed felmerül, akkor keress bizalommal! 😉

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.