fbpx

Üzleti terv készítése vállalkozás indításához

A cikk lényege: Ebben a cikkben egy áttekintést kapsz arról, hogy miért fontos az üzleti terv készítése és mire érdemes figyelni.

Bevezető

Ebben a cikkben egy áttekintést kapsz arról, hogy miért fontos az üzleti terv készítése és mire érdemes figyelni. Az elmúlt 6 évben több, mint 100 üzleti tervet készítettem a legkülönfélébb tevékenységű induló vállalkozások részére, így széleskörű tapasztalatra tettem szert vállalkozás indítása és üzletnyitás terén is.

Mindenkiben felmerülnek kérdések, de csak a tudatosan gondolkodók és a céljuk iránt elkötelezett emberek tesznek azért, hogy meg is találják rá a válaszokat. Pontosan tudom, hogy milyen nehézségekkel nézel szembe leendő és kezdő vállalkozóként és azt is tudom hogyan győzd le ezeket!

Miért fontos, hogy legyen egy üzleti terved még a vállalkozás indítása előtt?

Az üzleti terv nem egy elvont dolog, hanem a vállalkozásod és a befektetett pénzed múlhat rajta…

A statisztikák is igazolják, amit nap, mint nap láthat bárki, aki nyitott szemmel járja az utcákat. Üzletek és vállalkozások nyitnak ki, majd sokszor viszonylag rövid időn belül be is zárnak. A szolgáltató és online vállalkozások esetében nem ennyire egyértelmű a dolog, de jól látható, hogy a legtöbb webáruház és online vállalkozás sem működik jól

A megfigyelésem és a statisztikák átlaga alapján elmondható, hogy a vállalkozások fele, 2-3 éven belül megszűntetésre kerül vagy csődbe megy. De a megmaradt vállalkozásoknál sem túl fényes a helyzet… A vállalkozások 5 éves „túlélési arány” már csak 30% körüli.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban? Képzelj el egy kígyózó sort a hivatalban, amiben ott állsz te is, mint reményteli leendő vállalkozó. Majd jön egy ember és elkezdi számolni és egymás után állítja ki a vállalkozókat:

csőd – csőd – marad – csőd – csőd – marad…

A ma elindított vállalkozások közül csak minden harmadik fogja megérni az első 5 évet. Azért, hogy te ne kerülj kiszavazásra alaposan át kell gondolnod, hogy milyen vállalkozást indítasz és hogyan. Garanciát nem lehet vállalni, de a legbiztosabb mód a tudatos felkészülés és az üzleti terv készítése.

Mi az az üzleti terv és mire jó egyáltalán?

Ebben a részben összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat az üzleti tervvel kapcsolatosan. Ez egy rövid áttekintést ad arról, hogy miért érdemes foglalkoznod ezzel a témával.

Mit jelent az üzleti terv? Az üzleti terv fogalma:

Az üzleti terv egy írásos dokumentum, ami a vállalkozás indítását és működését mutatja be. Készülhet egy meghatározott célból is (pl. hitel felvételéhez, projekt megvalósításához), így az előkészületet és a terv végrehajtását vázolja fel. Az üzleti terv fogalma a magyar Wikipedia szócikke szerint a következő:

„Az üzleti terv egy üzleti vállalkozás útját jelöli ki az előkészületektől a kijelölt célokig. Gyakorlatilag egy középtávú akcióterv, ami általában három vagy öt évre jelöli ki a taktikai és stratégiai lépéseket, és azok időzítését.”

Mire jó az üzleti terv?

Az üzleti terv segít átlátni a vállalkozás indulását és jövőbeni működését, amivel elkerülhetők a gyakori buktatók és kezelhetők a lehetséges kockázatok, amelyek a vállalkozás sikerességét veszélyeztetik. Segít a vállalkozói céljaid elérésben, megkönnyíti a döntéshozatalokat.  Szükséges lehet a befektetők és beszállítók megnyerésére vagy hitel felvételéhez. Segíti a vállalkozás (operatív) működését, a stabil pénzügyi helyzet elérését vagy akár az adóoptimalizáláshoz is segítség lehet.

Kötelező az üzleti terv készítése?

Nem kötelező üzleti tervet készíteni, de erősen ajánlott. Különösen érdemes megfontolni és időt szánni rá egy induló vállalkozás esetében, ahol a leendő vállalkozónak még kevés a tapasztalata.

Milyen részei vannak az üzleti tervnek és hogyan épül fel?

Az üzleti terv felöleli és bemutatja a vállalkozás egészét és működésének a részleteit. A legfontosabb, amit ki kell emelni a pénzügyi terv, marketing terv,  értékesítési terv, működési terv. Továbbá a kockázatok elemzés  és kezelési terve például a SWOT-elemzés segítségével.

Az üzleti terv minta vagy üzleti terv sablon is használható?

Természetesen használható és kiindulási pontnak tökéletes. Fontos azonban tudnod, hogy ezek nem a te vállalkozásodról és nem a te céljaidról szólnak. Egy jól elkészített üzleti terv mindig személyre és cégre szabott, nem egy általános leírás. A tapasztalatom szerint az internetről letöltött üzleti terv sablon arra jó, hogy a lelkiismereted megnyugtasd vele, de valódi haszna nem sok lesz – főleg, ha korábban még sosem csináltál ilyet vagy nincs vállalkozói tapasztalatod.

Kinek szól az üzlet terv? Kinek a részére kell elkészíteni?

Vállalkozóként elsősorban saját magad számára készül. Másodsorban, ha pályázaton indulsz vagy banki hitelt szeretnél felvenni, akkor az adott szervezet vagy intézmény fogja tőled kérni. Befektetők is kérni fogják, ha ilyen típusú tőke bevonását tervezed. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az üzleti tervet minden esetben először saját magad számára fontos elkészíteni.

Vannak formai vagy tartalmi követelmények?

Ha saját részre készül, akkor nincsenek kötelező tartalmi és formai követelmények. Pályázat vagy hitel esetében meghatározott, és gyakran egy előre elkészített sablont kell kitölteni, amit az adott intézmény ad. 

Milyen hosszú legyen az üzleti terv?

Az üzleti terv hossza jellemzően 6-10 oldal, de lehet akár 1-2 oldalas befektetői összefoglaló is. Ez mindig attól függ, hogy milyen részletességgel kell kidolgozni.  Pályázat vagy hitel esetében meghatározott, és gyakran egy előre elkészített sablont kell kitölteni, ami akár 30-40 oldal is lehet. 

Amit mindig szem előtt kell tartani, hogy legyen áttekinthető, könnyű legyen benne megtalálni a szükséges információkat. Mindez megfelelő tagolással, tördeléssel és igényes megjelenéssel érhető el. Ne legyen hivalkodó, ugyanis ez nem egy marketing anyag. Jelen esetben a tartalom sokkal fontosabb, mint a külső. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára, hiszen ez nem is egy szépirodalmi mű – lényegre törő, tömör megfogalmazás az elvárás.

Mire érdemes még odafigyelni?

Érdemes főként a pénzügyek szemléltetése során táblázatokat és grafikonokat használni, ami még átláthatóbbá teszi a tervet. Külső hivatkozások esetében mindig add meg a forrást, amire hivatkozol.
Tartalom szempontból a legfontosabb, hogy a valóságot mutasd be. Legyél saját magaddal teljes mértékben őszinte, mert ezen múlhat a vállalkozásod és a befektetett pénzed. Ha pedig pályázathoz készül vagy befektetőnek, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a téma szakértői fogják olvasni a terved, ezért úgyis át fognak látni a szitán, ha valahol csúsztatsz vagy valótlan és légből kapott dolgokat állítasz.

Már működik a vállalkozásom. Ebben az esetben is érdemes megcsinálni?

A vállalkozás bármely szakaszában érdemes üzleti tervet készíteni. Még akkor is, ha már évek óta működik a céged és nem akarsz pályázaton részt venni. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy akkor miért is kellene ilyennel a drága időt tölteni? Nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes néha megállni és kiszakadni a napi mókuskerékből. Egyet hátra lépve összegezni az elmúlt időszakot, éveket. Majd ezt követően átgondolni a folytatást. Új célokat felállítani és ezeket pénzügyi, marketing és egyéb szempontból megtervezni. Ez ad egyfajta térképet a kezedbe és nyomon tudod követni, hogy hol tartasz a folyamatban, mire érdemes odafigyelni. 

Nekem megvan fejben, hogy mit akarok. Az nem elég?

Erre szokták mondani, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Bárhol is tartasz a vállalkozásodban, biztos vagyok benne, hogy ezer meg ezer dolog van, amit fejben kell tartanod. Én mindig azt tanácsolom, hogy érdemes minél üresebben tartani az elménket (jó értelemben véve). Minél több dologgal van tele, annál hamarabb elfáradunk szellemileg. Egy üzleti terv pedig nem egy bevásárló lista, amit meg lehet jegyezni. Rengeteg információt, összefügést és részletet tartalmaz, ezért egyértelműen kijelenthető, hogy akinek fejben van csak meg a terve, az közelebb áll az álmodozás kategóriához, mint a vállalkozói értelembe vett üzleti tervezéshez.

Maradt még kérdésed?

Az üzleti terv egy nagyobb téma, amivel leendő és kezdő vállalkozóként foglalkoznod kell. 

21 nélkülözhetetlen lépés című könyvemben részletesen kitérek erre a témára is. Ha elolvasod, akkor te is el tudod majd készíteni a saját üzleti tervedet. Ezt mindenképpen ajánlom főleg a vállalkozás indítása előtt, de akkor is, ha már évek óta működik a céged.

Ha bármilyen kérdésed maradt a témával kapcsolatosa vagy szükséged van segítségre, akkor keress bizalommal!

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.