fbpx

A pozitív gondolkodás veszélye, amiről a motivációs trénerek nem beszélnek

A cikk lényege: A pozitív gondolkodás veszélyeiről szóló cikket azoknak ajánlom, akik úgy érzik, hogy nem érték el a céljaikat és elégedetlenek vagy boldogtalanok.

Olvasási idő: 11 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Miről szól ez a cikk?

Ebben a cikkben a pozitív gondolkodás veszélyeiről és káros hatásairól írok. Ezt az írásomat elsősorban a leendő és kezdő vállalkozóknak ajánlom. Továbbá azoknak, akik az elmúlt évek során a sok munka ellenére még mindig úgy érzik, hogy nem érték el a céljaikat.

Ez a cikk nem azért született, hogy még inkább a negatív érzelmekbe taszítson – így is bőven van negatív esemény a világban. Ezért mindjárt itt az elején szeretném leszögezni, hogy alapvetően jó dolognak tartom az optimizmust és a pozitív gondolkodást is. Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy az elmúlt években egyre többen beszélnek a pozitív gondolkodásról, ami egy téves személetmódon keresztül kifejezetten káros – és sajnos sokan beleesnek ebbe a csapdába.

Buddha és a pozitív gondolkodás

A kutatásaim alapján arra jutottam, hogy a pozitív gondolkodás a buddhizmusból származik, ami a nyugati (liberális) felfogásban ma már teljesen eltorzult.

A pozitív gondolkodás a buddhizmusban egy ősi legenda nyomán született.

A legenda arról szól, hogy Buddha és a tanítványai néztek egy döglött kutyát.

Ez egy buddhista gyakorlat volt.

Buddha és a pozitív gondolkodás története

A tanítványok azt mondták:

“Mester, nézd meg, ez a halál, itt a bomló hús, a rothadó tetem milyen rettenetesen visszataszító! Milyen undorító, ha csak ez marad meg egy lényből, ami belőle a test!”

Buddha odanézett, és azt mondta: “igen, de milyen szép fehér foga van!”

Nézz körül a Facebook ismerőseidnél, hogy mit írogatnak az oldalukra. Vagy gondolj vissza néhány legutóbbi beszélgetésre a munkatársaiddal, ismerőseiddel.

Látni fogod, hogy vannak akik csak a rothadó testet látják és ez kétségbe ejti őket.

Vannak, akik nem is vesznek tudomást a testről, mert az túlságosan ijesztő lenne, hanem csak a fehér fogsort csodálják.

És vannak páran, akik a testre pillantva az mondják, hogy milyen szép, nem is rohad olyan nagyon!

Végül vannak azok, de sajnos kevesen, akik elfogadják a rothadást, de gyönyörködni tudnak a fehér fogsorban is.

Na jó ez így erős bevezető volt, de szerintem jól szemlélteti az emberek különböző nézőpontjait. Valójában mindegyik egy érdekes nézőpont, de nem mindegy melyiket fogadod el sajátodnak, mert az életedet határozza meg.

A pozitív gondolkodás kockázatai

Személy szerint nagyon felelőtlennek tartom a motivációs trénerek többségét és a „siker” könyveket. Számtalan trénertől hallottam és olvastam, hogy „bármit elérhetsz, csak akarnod kell”. Amellett, hogy ez az állítás nem igaz, kifejezetten káros is az egyén és a társadalom számára. De hadd fejtsem ki részletesebben is…

Számomra egy kiemelten kedvelt téma a pszichológia és az önismeret. A közgazdasági szakon volt szerencsém tanulni pszichológiát és azóta még jobban elmélyültem benne.

Így akadtam rá Popper Péter egyik előadására is, aki egy kiváló pszichológus volt. Az előadásban a külső és a belső lehetőségekről volt szó. Állítása szerint sok pszichológus elköveti azt a hibát, hogy ezt a két dolgot nem különbözteti meg. Ez pedig komoly problémákat tud okozni. (megjegyzés: nem csak a pszichológusok, hanem a coach-ok, trénerek és tanácsadók sem tesznek sok esetben különbséget).

Bennünk rejlő lehetőségek és korlátok

A külső lehetőség az én megfogalmazásom szerint azt jelenti, hogy akár igaz is lehet(ne) az a sok pozitív és jól hangzó idézet, amivel tele van a Facebook. Azaz a “bármi lehetséges” és a „bármit megkaphatsz” gondolat azt mondja, hogy elviekben bárki boldog lehet, bárki gazdag lehet, bárkiből sikeres ember válhat.

Ez logikusnak tűnik, azonban csak annak tűnik.

Ugyanis itt jön képbe a belső lehetőség kérdése. És ezzel máris megbukik a “pozitív gondolkodás” modern felfogása.

A belső lehetőségek vizsgálata során ugyanis már nem csak “elvi” dolgokról szól, hanem az egyéni képességekről, készségekről és lehetőségekről.

Ha csak egy nagyon kicsit is őszinték vagyunk saját magunkkal szemben, akkor rögtön kiderül, hogy valójában nem is igaz az, hogy bármit el lehet érni.

Felelőtlen tanácsadók és trénerek

Ezzel pedig elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit tanácsadóként elítélek. Kifejezetten károsnak tartom a mai motivációs trénerek és a “siker guruk” tevékenységét.

Nagyon veszélyes az is, amikor tanácsadók hitegetik az embereket a különböző “30 napos kihívásokkal” és azt ígérik, hogy ennyi idő alatt el tudsz indulni vállalkozóként és milliókat fogsz keresni.

Nagyon nagy anyagi és mentális kárt okozhat az, ha elhitetik valakivel, hogy “bármit elérhet, csak akarnia kell”, ha közben a belső lehetőségei amúgy ezt nem teszik lehetővé.

A motiváció és a pozitív gondolkodás is lehet káros

Popper Péter az előadásban szigorúan fogalmazott. Szerinte tönkre lehet tenni egy embert csupán azzal, ha rávilágítunk arra, mi mindent érhetett volna el vagy éppen mi minden lehetne belőle.

Ez a fajta (motivációs) kommunikáció “megnyitja a világot” az adott személy előtt, de a belső – valódi – lehetőségei már nem fogják megengedni neki, hogy ezeket a dolgokat elérje. Ez pedig frusztrációt, csalódottság érzését, önértékelési problémákat és egyéb lelki defektusokat okozhat, ami az addig viszonylag boldogan élő emberből egy roncsot csinál.

Magyarán nem arról van szó, hogy egy-egy felelőtlen tanács vagy motivációs könyv ne lenne hasznos és végül csak félretéve azt mondanánk, hogy nem működött. Ezek a dolgok kifejezetten káros belső folyamatokat indíthatnak el az emberben.

A siker mindenkinek mást jelent

Te hogyan fogalmaznád meg a sikert? Számodra mit jelent sikeresnek lenni?

A sikert két oldalról lehet megközelíteni:

1. Az egyik oldalról a siker az, amit a társadalom és az emberek többsége annak tart: sok pénz, drága autó, nagy ház, boldog család, szép test, karrier, mások elismerő szavai. Ezek főként a külsőségeken és a materiális (anyagi) dolgokon alapulnak.

A fogyasztói társadalom a külsőségekre épül. Emiatt a média arra programozza az embereket, hogy a külsőségeknek éljen. Vásároljon mindenből jobbat, újabbat, gyorsabbat. És tegyen meg mindent azért, hogy szebb legyen, erősebb és gazdagabb.

2. Másik oldalról pedig a sikert meg lehet élni egyéni, belső szinten. Ez főként az érzelmi és lelki oldalról értelmezhető: kiegyensúlyozott élet, lelki béke, nyugalom, egészséges önbizalom stb. Ugyanakkor ez a fajta megközelítés nem zárja ki az anyagi dolgokat, de nem is helyezi előtérbe. Tehát örömet okozhat egy aprócska virág látványa is a forgalmas utcán, ahogy a járdabeton repedései között utat talált magának. De ugyanúgy örömet okozhat egy szép ruha vagy egy modern telefon – még akkor is, ha soha senki nem látja azt rajtad kívül.

Nem kell mindenkinek vállalkozónak lennie

Mivel ezt az oldalt főként vállalkozók olvassák, ezért maradjunk ennél a példánál.

A probléma sok esetben az, hogy az emberek többsége nem sajátította el a kritikus gondolkodásmódot.

Ugyanis nem muszáj mindenkinek vállalkozónak lennie. Nem kell mindenkinek száz fős céget létrehoznia és vezetnie. Nem kell mindenkinek több száz milliós vagy milliárdos profitot elérni.

És nem csak arról van szó, hogy “nem kell” ezeket elérni és még csak nem is arról van szó, hogy “nem vágyik” rá valaki – hanem arról, hogy nem mindenki képes erre. Ezt a gondolatot nagyon fontos megérteni!

A valódi önfejlesztés nem a motivációs előadásokat és siker guru könyveket jelenti

Én úgy gondolom, hogy mindenkinek saját magából kellene kihozni a maximumot. És ez teljesen független attól, hogy mi a társadalmi vagy munkahelyi elvárás. Ezeknek a külső elvárásoknak általában csak ideig-óráig lehet megfelelni.

Tehát nem arról van szó, hogy jobbnak-szebbnek-gazdagabbnak kell lenned, mint XY.

A munkában sem azt kell nézni, hogy a másikhoz képest hogyan teljesítünk. Ebből a nézőpontból véleményem szerint a munkahelyi versenyek (pl. értékesítési versenyek) kifejezetten károsak és egyáltalán nem motiváló a közösségre nézve. Hosszú távon ez rombolni fogja a morált (hangulatot) és a munkatársak között konfliktusokat fog eredményezni, teljesítmény szempontból pedig még nagyobb szakadék keletkezik. De ez egy másik téma…

Szóval, minden ott kezdődik, hogy ismerd meg önmagad VALÓS lehetőségeit – azaz a belső korlátokat (amiről Popper Péter is beszélt). Az önismereten keresztül tud kialakulni a belső béke és lelki egyensúly, ami az egyéni siker része. Ez számos olyan pozitív változást fog elindítani az ember életében, ami végül a külsőségekben (materiális dolgokban) is megjelenik – de már nem kényszeresen és másoknak való megfelelés miatt.

Röviden és tömören: ha MOST ebben a pillanatban nem érzed magad sikeresnek (legyen az lelki vagy anyagi), akkor később sem fogod annak érezni magad, mert mindig azt fogod érezni, hogy nem vagy elég jó és még mindig valami hiányzik és több kell. Tudom ezt most talán nehéz így elsőre befogadni, de majd később gondolkodj el ezen…

A vállalkozás, mint az önfejlesztés eszköze

A vállalkozás pedig úgy jön a képbe, hogy szerintem az egyik legjobb önfejlesztő és önismereti eszköz.

Egy vállalkozás mindig visszatükrözi azt, hogy éppen hol tartunk és folyamatos kihívások elé állít – mind szakmailag, mind emberileg. Ezért is gondolom úgy, hogy a vállalkozás az egyik legjobb módja, hogy megismerd önmagad.

Ez egy valós eszköz. De csak alternatíva, mert nem biztos, hogy számodra is ez lesz az út.

Nekem a vállalkozás volt az eszköz, ami segített az önismeretben és a személyiségfejlesztésben, hogy megéljem a valódi és tudatos önmagamat. A pszichológia könyvek és előadások adták az elméletet és a vállalkozásomon keresztül tanultam meg az emberi viselkedést, az eredményes kommunikációt (szóban és írásban) és még sok más készséget, amit nem csak a vállalkozásban, hanem az élet más területén is tudok alkalmazni.

Tanácsadóként nem azt fogom mondani, amit hallani szeretnél, hanem ami a célod felé visz…

Tanácsadóként mindig egy picit kritikusan szemlélem az induló vállalkozókat, mert fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmüket az olyan dolgokra is, amiről a legtöbb tanácsadó nem (szívesen) beszél.

Az objektív visszajelzés viszont nagyon fontos egy leendő vagy kezdő vállalkozó számára (és mindenki más számára is).

Megtanultam az évek során, hogy vannak olyan vállalkozási tevékenységek, amikkel már egyáltalán nem foglalkozom és nem vállalok el munkákat sem. Ilyenek a feltalálók és a művészek, akik vakon, egy ötletbe beleszerelmesedve akarnak vállalkozók lenni. Ők azok, akiket mindig csak az ötlet motivál, de sosem tudják azt eladni mások számára. Számukra csak azt szoktam tanácsolni, hogy találjanak maguk mellé egy igazi vállalkozó társat, aki majd az ötletből terméket és szolgáltatást tud csinálni és el is tudja azt adni.

Valójában ez is az önfejlesztés része, ami már az indulás előtt elkezdődik. A kérdés ekkor, hogy REÁLISAN tudod-e látni a dolgokat – azaz minden pozitívummal és negatívummal (objektíven).

Vállalkozóként is a realitás talaján maradni

A fiatal és kezdő vállalkozókban jellemzően túlzott önbizalom van, ami nem feltétlenül jó. Ez a fajta törtetés hasonló a túlzásba vitt pozitív gondolkodás mintájához. Ugyanis amikor valaki elhiszi azt, hogy ő lehet a következő Mark Zuckerberg vagy Bill Gates, akkor két fontos dolgot is figyelmen kívül hagyott.

  1. Ma már nem ugyanaz a világ, ami akár csak 5-10 évvel ezelőtt volt. Valójában az egész világ a multik és a nagyvállalatokat támogatják (politika, adózás, oktatás stb.), emiatt most még nehezebb kisvállalkozóként boldogulni – ugyanakkor nem lehetetlen csak még jobban fel kell rá készülni!
  2. Nem lehet egy garázsból felépíteni egy olyan óriás vállalatot, mint az Amazon vagy a Facebook. Az igazság az, hogy ezek a nagyvállalatok sem úgy jöttek létre ahogyan azt leírják, de legalább a sztori jól hangzik.
  3. Figyelembe kell venned (leendő) kisvállalkozóként a saját belső lehetőségeidet és korlátaidat.

Egy szó, mint száz. Ne hagyd, hogy becsapjanak azzal, hogy bármit elérhetsz és bárki lehet belőled.

Tudom, hogy nagyon nehéz ezt elfogadni, hiszen az internet és a média tele van azzal, hogy minden kizárólag csak rajtad múlik. Gazdagság, siker, boldogság – csak akarni kell. Ha pedig ezt nem hiszed el, vagy máshogy vélekedsz, akkor könnyen megbélyegeznek azzal, hogy “nem vagy elég pozitív”.

Pozitív gondolkodás témájához zárszóként még egy fontos dolog

Talán most azt mondhatod magadban, hogy „így már világos, miért nem értem még el a céljaimat és miért nem érzem magam sikeresnek”.

Nyugodtan tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért nem azt az életet éled, amit szeretnél – a saját mércéd szerint. Ez az egész nem arról szól, hogy felmentést adjon. De nem is ad igazolást arra, hogy “a rothadó tetem nem is olyan szörnyű”.

Nagy hiba, ha többet tudnál magadból kihozni ÉS többet is akarsz magadból kihozni, de a fentiekkel akarod igazolni és felmenteni saját magad lustaságát, gyávaságát vagy éppen felelőtlen, megalkuvó viselkedését.

Én úgy látom, hogy a legtöbb emberben sokkal több van annál, amit végül kihoz saját magából.

Én viszont azon vagyok, hogy a magam mércéje szerint megtegyem mindazt, ami számomra fontos és végül ne legyen hiányérzetem.

Gondold végig te is, hogy számodra mi fontos, milyen értékek motiválnak. Biztatlak, hogy ismerd meg a saját belső lehetőségeidet és a korlátokat. Majd mindennek tudatában határozd meg a SAJÁT céljaidat úgy, hogy most figyelmen kívül hagyod a társadalmi elvárásokat és megfelelést.

Ez a cikk az én személyes véleményemet tükrözi az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján, amit vállalkozóként és tanácsadóként töltöttem el, több száz emberrel és vállalkozással konzultálva. Ha neked más a véleményed, szívesen meghallgatom vagy ha kérdésed van, akkor írd meg nekem és örömmel válaszolok!

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.