fbpx

Hogyan válj örök álmodozóból a megvalósítás mesterévé?

A cikk lényege: Sokan vannak, akik csak álmodoznak egy célról, de a tettek mezejére már nem lépnek. Elmarad a megvalósítás és emiatt kevés a felmutatható eredmény. Ha szeretnél végre cselekedni, akkor ez az önfejlesztő cikk neked szól.

Olvasási idő: 11 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Bevezető gondolatok

Mindenkiben felmerülnek különböző félelmek, elakadások és nehézségek, ami miatt nehezebben megy a megvalósítás.

Ez nem csak a munkában van így, hanem az élet minden területére igaz lehet.

Az eredmények elérésében kulcsfontosságú a megvalósítás és a cselekvés. Enélkül nem lehet semmilyen célt elérni.

Összegyűjtöttem azokat a legfontosabb dolgokat, ami ehhez a témához kapcsolódik, valamint megosztom veled a saját, személyes tapasztalataimat is. 

Tehát ez a cikk abban tud téged segíteni és inspirálni, hogy ne csak tanulj, hanem használd is a megszerzett tudást a mindennapi életben és a vállalkozásodban.

Tanulás és megvalósítás egyensúlya

Kezdem egy személyes sztorival, amire úgy tekintek, hogy alapjaiban változtatta meg a szemléletemet és túlzás nélkül állítom, hogy magát az életemet is. 

Ez pedig a tanuláshoz és a megvalósításhoz fűződő viszonyom.

Mindig is nagy szeretettel vásároltam vállalkozás és önfejlesztés témákban könyveket.

A vállalkozói, szakmai könyvek mellett imádtam a pszichológia, az önismeret, a produktivitás és a sikerlélektan témájú írásokat.

Rengeteg hanganyagot meghallgattam és elmentem különböző előadásokra, tréningekre is.

Úgy gondoltam, hogy fejlesztenem kell önmagamat és ezen az úton kell haladnom ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. 

Az önfejlesztés csapdája: ezért nem jutsz egyről a kettőre a megvalósítás során

Teltek az évek és valóban sok dolog változott az életemben. Azonban valahogy mégsem éreztem azt az igazi áttörést, amiről folyamatosan beszéltek az előadók. 

Motivált voltam és tele voltam lelkesedéssel.

Igyekeztem folyamatosan pozitívan gondolkodni, ahogy azt javasolták. 

Célokat tűztem ki magam elé különböző határidőkkel.

Vizualizáltam is ezeket a célokat.

Voltak is amik előbb-utóbb teljesültek.

Viszont azt éreztem, hogy valami mégsem stimmel.

Minden nagyon lassan haladt és azt éreztem, hogy hiányzik valami.

Aztán ez az érzés egyre nyomasztóbbá vált, de továbbra is eltökélt voltam.

Emiatt újabb könyveket vettem és újabb képzésekre mentem el, hátha rábukkanok majd a hiányzó láncszemre.

Mindig úgy éreztem, hogy csak egy apró lépés választ el a sikertől.

Aztán jött a végső döfés…

Éppen a piackutatásról és konkurencia elemzésről tanultam, amikor megnéztem a versenytársakat. Azokat a vállalkozókat, akik hasonló tevékenységet végeztek.

Ekkor szembesültem igazán azzal, hogy mások már megvalósították azokat az ötleteket, amik nekem még csak papíron voltak feljegyezve a terveim között.

Csalódott és dühös voltam.

Nehéz volt beismerni, hogy olyan emberek, aki fele annyi tudással és gyengébb képességekkel rendelkeztek, már előbbre tartanak vállalkozóként.

Ennek az oka pedig a megvalósítás volt.

Tanulás és megvalósítás fontossága

Ez a felismerés volt az, ami alapjaiban változtatta meg a későbbi hozzáállásomat a tanuláshoz.

Persze sok idő telt el ezt követően, mire a felismerés a részemmé vált.

Az állandó tanulást kiegészítette a folyamatos gyakorlati megvalósítás és cselekvés.

Persze jogosan merül fel az a kérdés, hogy akkor teljesen felesleges volt az a rengeteg tanulás?

Kezdhettem volna rögtön csak a megvalósítással?

A válasz egyértelműen nem. 

A probléma sosem a tanulás volt.

A tanulás nélkülözhetetlen, mert ez adja meg a szakmai és önismereti alapot.

A probléma akkor jelentkezik, ha ez a rengeteg tudás csak a fejünkben vagy a papíron marad.

Minden nap tenni kell azért, hogy kiaknázzuk a bennünk rejlő lehetőségeket és képességeket.

A tanulást követően a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni kell.

A megvalósítás 5 legfontosabb összetevője

Rájöttem, hogy az egyik legfontosabb kompetencia a mai vállalkozói életben az újonnan megszerzett ismeretek minél gyorsabb megvalósításának képessége.

A felismerés mindig nehéz, mert szembesülni kell a saját hibáinkkal vagy hiányosságokkal. Ugyanakkor, mint minden rosszban van valami jó is. Ez a felismerés egy sor új lehetőséget nyitott meg előttem.

Ezt követően elkezdtem alaposabban megfigyelni azokat az embereket, akiknek jól megy a gyors megvalósítás. Próbáltam rájönni, hogy mi lehet a sikerük titka.

Végül 5 kulcstényezőt és hasonlóságot találtam, azoknál az embereknél, akik gyorsan és sikeresen valósítanak meg az új ötleteket.

1. kulcstényező: Sebesség

Alapvetően nem tartom egészségesnek a mai felgyorsult világot. Az emberek állandó rohanásban és időhiányban vannak. A világ túl gyorsan változik és nem feltétlenül a jó irányba.

A megvalósítás szempontjából a sebesség nemcsak szükséges, de elengedhetetlen kulcstényező. Fel kell venni a mai világ lendületét és lépést kell vele tartani. Haladni kell a változásokkal, ami valljuk be nem egy könnyű dolog. Ugyanakkor fontos megtartani a belső egyensúlyt és tudatosan lassítani. Ez elég ellentmondásos ebben a megfogalmazásban, de megvalósítható.

Sok ember nem érti például a világban zajló változásokat és egyszerűen képtelen azt befogadni. Mire megértenek egy dolgot, addigra megjelent 2-3 új probléma, amit szintén meg kellene érteni, hogy haladni tudjanak tovább. Különben csak sodródnak, ami rossz döntéseket eredményezhet…

A folyamatos tanulás emiatt nélkülözhetetlen, mert lelassítja az embert. Tudatosan kezdi el szemlélni az eseményeket és a felmerülő problémákat. Amikor viszont eljön a megvalósítás ideje, akkor könnyedén tudja felvenni a szükséges gyors tempót.

Ha ezt megérted, akkor ez egy óriási lehetőséget és előnyt ad a számodra.

Én úgy látom, hogy az emberek jó része képtelen megtalálni a megfelelő ritmust és sebességet a saját életében. Képesek egy vásárban a kürtöskalácsért fél órát sorban állni, de nem hajlandó betartani az autópályán vagy a városban a sebességhatárokat, ezzel pedig a saját és mások életét kockáztatja – amivel maximum 10-15 percet tud nyerni egy Balaton-Budapest távolság alatt.

Vállalkozóként pedig különösen fontos, hogy megtaláld a megfelelő ritmust, például a munka-magánélet egyensúlyát.

Nem a többi vállalkozáshoz kell igazodni és azt nézni, hogy mások mit és hogyan csinálnak, mert ezzel csak frusztrálni fogod önmagad. Fel kell állítani a saját szabályaidat és magadnak kell meghatározni azt a sebességet, amivel haladsz napról napra. 

Ez egy jó értelemben vett törtetés és ambíciózus hozzáállás.

2. kulcstényező: Irányítás

Amikor még alkalmazottként dolgoztam, megfigyeltem hogy rengeteg kollégám arról beszél egy-egy meeting során, hogy haladna a feladattal, de éppen vár valakinek a visszajelzésére vagy jóváhagyására vagy még valamilyen információt nem küldtek meg neki.

Vállalkozóként és gyors megvalósítóként ezt nem engedheted meg magadnak és az alkalmazottaknak sem. 

A kezedbe kell venni az irányítást. Proaktív hozzáállásra van szükség, és elébe menni a dolgoknak.

Ha nem tartod a történéseket a kezedben, akkor vagy nagyon lassan fogsz haladni vagy egyáltalán nem valósul meg a cél. Persze a csavar ebben, hogy néha úgy tudod kézben tartani a dolgokat, ha egyszerűen engeded, hogy történjenek az események, és nem akarod mindenáron erőltetni.

3. kulcstényező: Halogatás

Sokszor tapasztalatam a tanácsadói munkám során, hogy emberek képesek éveket várni arra, hogy elindítsák a vállalkozásukat, mert várnak a jobb időkre.

Sajnos azt látom, hogy nem mostanában lesznek nyugodt és békésebb idők.

De kifogások mindig is voltak.

Képzeld el, hogy egyszer csillagok megfelelő együttállását is hallottam már kifogásként egy leendő vállalkozótól. Mentségére legyen mondva, hogy asztrológus volt. 😅

Egyébként nem kellett sokat várnia a bolygókra és azóta már vállalkozó…

Természetesen nem arról beszélek, hogy ész nélkül, minden tervezés nélkül, fejest kell ugrani egy vállalkozás indításába. 

Én azt mondom, hogy nézd meg, hogy milyen eszközök és készségek vannak a kezedben, illetve milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre és abból próbálj meg elindulni.

Nagyon sok kezdő vállalkozó vár a különböző pályázatokra, hogy majd abból a pénzből elindulnak. Sokan azt hiszik, hogy a pályázatokkal “ingyen pénzhez” lehet jutni. Hát megsúgom semmi sincs ingyen, még ha annak is látszik. Persze érdemes nyitott szemmel járni, de a pályázatoknál fontos tisztában lenni a kötelezettségekkel.

Tehát ahelyett, hogy kifelé tekintenél, nézz magadba és gondold végig, hogy mit kellene megtenni, hogy most el tudjam kezdeni a vállalkozásom vagy egy új projekt megvalósítását.

Nem várhatsz arra, hogy a körülmények ideálisak legyen, mert azt fogod tapasztalni, hogy mások megvalósítják azokat az ötleteket, amit te szerettél volna. 

4. kulcstényező: Önfegyelem

A csapból is a motivációs idézetek folynak. A motiváció jó érzést ad az embernek, viszont pont ez benne a csapda. 

A motiváció, mint érzelem nem egy irányítható dolog és csak közvetetten van rá hatásunk, ezért nem alapozhatsz erre.

Sajnos elterjedt egy nagyon káros tévképzet, miszerint az embernek motivációra van szüksége mielőtt belevágna egy feladat elvégzésébe.

A motivációval önmagában nincs baj, de ha az ember ettől teszi függővé a feladatok elvégzését, akkor biztosan romlani fog a hatékonysága és eredményessége, mert a motiváció nem tartható fenn hosszú távon. 

Ami viszont hosszú távon is fenntartható az az önfegyelem. Ugyanis a fegyelem az egyfajta cselekvés és nem érzelmi állapot. 

A legérdekesebb azonban az, hogy a fegyelem által elért eredmények motiválni fognak, tehát ez egy „pozitív öngerjesztő folyamat” (ahogy mondani szoktam felspirál).

Minél jobb a fegyelmed, annál több feladatot tudsz elvégezni, ami sikerélményt és végül motivációt, hogy folytasd a megkezdett utat. 

Ugyanakkor az önfegyelem kialakítása egy nagyon nehéz dolog, amit körülbelül ahhoz lehet hasonlítani, amikor az ember a saját hajánál fogva akarja magát kiemelni a gödörből

A jó hír, hogy vannak technikák az önfegyelem megerősítésére, de ez egy rögös és nehéz út, amit csak kevesen vállalnak be. Pedig az önfegyelem egy nagyon-nagyon fontos kulcseleme a gyors és sikeres megvalósításnak.

5. kulcstényező: Önfejlesztés

A motivációs videók hasonlóak, mint a csillámpónik. Szépek, színesek és jó az illatuk.

Nehéz vitatkozni velük, mert rengeteg közhely hangzik el egy-egy motivációs videóban, aminek döntő többsége féligazságokra épül. Ez pedig sokkal veszélyesebb, mint a színtiszta hazugság, mert a féligazságokban sokkal nehezebb felismerni az apró csúsztatásokat.

A csodálatos jövőkép lehetősége jó érzéseket kelt az emberben. Az ember úgy érezheti magát ilyenkor, hogy képes lenne a világot megváltani. Majd vége lesz a videónak és hirtelen visszarántja a valóság.

Ahol már cselekedni és megvalósítani kell ahhoz, hogy az álomból valóság legyen. 

Ez pedig kényelmetlen. 

Nehéz. 

Ráadásul még benne van a bukás és a kudarc lehetősége is.

Megjelennek a kifogások, a vélt vagy valós akadályok.

Elmarad a megvalósítás. 

Végül nem változik semmi.

A motivációs videók függőséget okoznak hasonlóan, mint más szenvedélyek.

Ideig-óráig feltöltenek jó érzésekkel, utána pedig jön a mélyzuhanás.

Emiatt van olyan nagy nézettsége a motivációs videóknak, mert nem igényel erőfeszítést és mégis jó érzést okoz. 

Ezzel szemben a VALÓDI önfejlesztés elengedhetetlen része, hogy bele tedd a melót és cselekedj.

Ahogy Randy Pausch a The Last Lecture előadásában elmondta, a téglafalak nem azért vannak, hogy visszatartsanak bennünket. 

“A falak okkal vannak előttünk. Azért, hogy megmutassák, mennyire akarjuk azt a dolgot.” (Randy Pausch)

A téglafalaknak tehát nem a hátráltatás a feladata, hanem egy nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmünket: esélyt adnak arra, hogy bizonyítsuk mennyire akarjuk azt az adott célt.

+1. kulcstényező: Félelem a kudarctól

Folytatva az előző pontot, most már jobban érthető, hogy az emberek többsége miért retteg a cselekvéstől. Sokkal egyszerűbb tartalmakat fogyasztani, mint megvalósítani.

Ide vezethető vissza a halogatás is.

Mert amikor megteszem az első lépést a cselekvés irányában és elkezdek megvalósítani, már benne van a pakliban a bukás lehetősége is. 

Benne van az, hogy hibázni fogok. 

Benne van az is, hogy mások emiatt kinevetnek vagy elítélnek.

Szinte már előre hallod, amint a barátok és rokonok mondják: “én megmondtam előre, hogy ez lesz, de te nem hallgattál rám”

A félelem a kudarctól vagy a bukástól sok ember életét megnehezíti.

Erről most nem írok részletesen, mert egy külön cikkben foglalkozom ezzel a témával. Ha szeretnél erről többet olvasni, akkor megtalálod a Blog oldalon az önfejlesztés témánál lévő cikkeket.

Egy élet megbánás nélkül

Számomra a legfontosabb, hogy ne túlhajszoljam magam, hanem megtaláljam azokat a feladatokat, amiket örömmel és könnyeden tudok végezni.

Ha ezen az úton tudom tartani a napomat, akkor a nap végén egy jóleső érzés van bennem.

Érdekes, hogy amikor csak tanultam, akkor is volt bennem egy pozitív érzés, de ez mindig egy várakozással párosult. Ha pedig cselekszem és a megvalósítás sem marad el, akkor azt érzem, hogy így kell véget érnie a napnak. Kiaknáztam a bennem rejlő lehetőségeket és a napom is így kerek egész volt.

Erről jutott eszembe, hogy vannak azok a videók, hogy “Mit bántak meg az idős emberek a halálos ágyukon”.  És erre kivétel nélkül mindenki azt mondja, hogy ezek “milyen nagy igazságok”.

Elébe menni a megbánásoknak és egy valóban tevékeny életet élni már csak nagyon kevesen kezdenek el. 

Szeretnék most a figyelmedbe ajánlani egy videót GaryVee-től a témához kapcsolódóan, ami számomra nagyon inspiráló volt. Ha nem tudod, hogy ő kicsoda, akkor ide kattintva találsz róla leírást.

Összefoglalás: hogyan valósítom meg a tanultakat?

Az utóbbi időben azt szoktam csinálni, hogy miután tanultam valamit egy cikkből vagy valamilyen kurzusból, akkor hagyok magamnak időt a megvalósításra is. 

Például megnézek egy online oktatóanyagot vagy elolvasok egy hasznos cikket, akkor betervezek magamnak másnapra néhány órát, vagy akár több egész napot is.

Ez az idő egyrészt a tanultak rendszerezéséről és az új ötletek kidolgozásáról, valamint a gyakorlati megvalósításról szól. 

Ami nem fér bele ebbe az időbe vagy túlságosan összetett, azzal nem is foglalkozom tovább és elengedem (legalábbis egy időre). 

Jegyezd fel az ötleteket

Van egy doksim, amibe minden ötletemet felírom.

Jellemzően ide már csak olyan ötletek kerülnek, ami idő-, pénz- vagy munkaerőigényes feladatok és projektek.

Vannak még olyanok is, amikhez további készségeket vagy tudást kellene elsajátítanom, esetleg nincs meg minden információ a megfelelő kivitelezéshez.

A megvalósítás ezekben az esetekben valamilyen nehézségbe ütközik, ezért „jegelve” vannak. Így később bármikor vissza tudok nyúlni, ha egy új ötletre van szükségem.

Ha bármilyen kérdésed felmerült ezzel a témával kapcsolatban, akkor keress bizalommal! Sikeres megvalósítást kívánok az olvasottakhoz!

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.