fbpx

Ez a 6 káros szemlélet hátráltat a céljaid elérésében

A cikk lényege: A célok elérését számos káros szemlélet tudja hátráltatni. Ezek tudatosítása és megváltoztatása kiemelten fontos vállalkozóként.

Olvasási idő: 9 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

1. Más emberek véleménye

Bizonyára te is tapasztalatad, hogy a mai világban bármit csinálsz vagy mondasz lesznek, akik támogatni fognak benne, és lesznek olyan emberek is, akik negatív kritikával vagy akár trollkodással adnak hangot a véleményüknek.

Sajnos bármilyen pozitív dologról van szó, rögtön megjelennek az ellenvélemények és a negatív tábor, akik a nem tetszésüket fogják kifejezni.

Létezik az építő jellegű kritika is, ami egy hasznos dolog, amiből tanulni és fejlődni lehet. És bizonyos helyzetekben érdemes is figyelembe venni ezeket.

De valójában nem is az a lényeg, hogy pozitív vagy negatív véleményeket és visszajelzéseket kapsz.

Hanem arról van szó, hogy elkerülhetetlenül szembe fogsz kerülni más emberek véleményével, nézőpontjával és ítéletével. Nagyon káros szemlélet ez alapján visszafogni önmagunkat.

Én például élvezem a tanácsadói és marketinges munkámat, illetve mindazt, ami ehhez kapcsolódik. Például imádok cikkeket írni, szeretek oktatási anyagokat készíteni és örülök, hogy másoknak ez segítséget jelent.

Ha nem olvasná el senki az írásaimat, én akkor is írnék.

Nem azért csinálom, hogy mások dicséretét megkapjam vagy fényezzem az egomat a pozitív visszajelzésekkel. De ugyanígy nem érdekelnek a negatív kommentek sem.

Számomra a pozitív és a negatív vélemény is ugyanazon a lapon szerepel ebben a tekintetben. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem hallgatok meg másokat.

Sőt! Folyamatosan kérem az olvasóimat és az ügyfeleimet, hogy mondják el a véleményüket.

Hiszen ebből tudom, hogy mire van szükségük, miben vagy hol akadtak el a vállalkozásukkal. Ebből tudom, hogyan adhatok segítséget és megoldásokat a számukra.

A munkámat viszont nem mások értékítélete alapján végzem.

Példánál maradva engem maga az írás, mint tevékenység tesz boldoggá.

A vállalkozáshoz kapcsolódó feladatok és kihívások tesznek boldoggá. 

Az emberek többsége azonban függőségben van mások véleményétől és értékítéletétől. Ezen a szemléleten pedig az önismeret és az egészséges önbizalom felépítése tud változtatni.

2. Hírek követése

Minden hír a propaganda gépezet része. Az ilyen híreket követni egy káros szemlélet és érdemes helyette másra helyezni a fókuszt.

A híreket a világ vezetői alakítják annak megfelelően, hogy mit szeretnének elérni. Ennek megfelelően formálják az emberek értékrendjét és véleményét. Megmondják, hogy éppen mire kell figyelni, mi éppen a központi téma, amiről beszélni, beszélgetni kell.

A negatív hírek uralják a híreket. Ennek oka, hogy ezek rövid távon lekötik az ember figyelmét, hosszabb távon szó szerint elszívják az energiájukat, életkedvüket és akaraterejüket. Az emberek így sokkal könnyebben irányíthatók és befolyásolhatók.

A tudatosság, a tiszta elme és a kritikus gondolkodásmód a mai világban ritka dolognak számít.

Vállalkozóként pedig mondhatni nélkülözhetetlen készség.

Ezért is került bele ez a téma a 21 nélkülözhetetlen lépés című könyvem legújabb kiadásába.

Személy szerint nagyon kiábrándítónak tartom azt a tevékenységet, amit a világ politikai vezetői végeznek. Tisztelet a kivételnek.

Bármennyire jó lenne ezeken a dolgokon változtatni, sajnos nincsen rá egyéni szinten hatásunk. Legfeljebb közös összetartással lehetne, de még így is kérdéses, mert sokkal magasabb erők irányítják a folyamatokat, amire még a csoportoknak sincs minden esetben hatása.

A sztoikus filozófusok évezredekkel korábban már megtanították, hogy el kell különíteni azokat a dolgokat, amire van ráhatásod azoktól a dolgoktól, amire nincsen.

Ha ezt nem teszed meg, akkor a negatív érzelmek fogják uralni az életedet és azokat a problémákat sem tudod megoldani, amire lenne ráhatásod.

Például arra van ráhatásod, hogy megpróbálj minél egészségesebben élni, fejleszteni a szakmai tudásodat és önmagadat (érzelmi intelligencia, önismeret stb.).

És ez egyáltalán nem önzőség, hiszen ha te magad “rendben vagy”, akkor tudsz majd másoknak is segíteni valamilyen formában, amitől végső soron a világ is egy jobb és élhetőbb hely lesz.

3. Vagyoni egyenlőtlenségek

Egy érdekes dologra lettem figyelmes az elmúlt évek során.

Azt már számos felmérés megállapította, hogy a magyar emberek mennyire pesszimisták és boldogtalanok. Sokan mondják, hogy mennyire le vagyunk maradva a nyugathoz képest. Milyen alacsonyak a fizetések Németországhoz vagy az Egyesül Királysághoz viszonyítva. Ez pontosan így van. Egy skandináv vagy nyugati országhoz képest tényleg alacsonyabb az életszínvonal Magyarországon.

Káros szemlélet mindig csak a jobb dolgokhoz viszonyítani a helyzetünket. Érdemes megnézni a teljes képet és így alkotni meg a véleményünket. Nézd meg hogy a világ más részeihez képest pedig egészen jó helyzetben vagy.

Vannak online kalkulátorok, ahova be tudod írni a fizetésedet és számszerűen megmutatja, hogy milyen a vagyoni helyzeted a világ más részeihez viszonyítva.

Amikor én ezt kipóbáltam, akkor nagyon meglepődtem.

Úgy gondolom, hogy szükség van annyi pénzre, amivel az ember nyugodt körülmények között tud élni, kiszámíthatóan.

Viszont a világ nagy részéhez viszonyítva ez ma Magyarországon adott.

Egy ponton túl pedig teljesen értelmetlenné válik a pénz kérdése egyéni szinten.

Persze ez az egész megint egy relatív dolog, pénzügyi és érzelmi tudatosság kérdése. 

Szent-Györgyi Albert úgy fogalmazott: “Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze… A boldogság titka nem az, hogy még többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk.”

4. Félelem a lemaradástól (FOMO)

Az emberek többsége nem tudja kezelni az idejét, így állandó rohanásban és késésben van. Úgy gondolják, hogy muszáj felvenni az egyre gyorsuló tempót, különben lemaradnak valamiről. Sokan tisztában vannak, hogy ez egy káros szemlélet és szokás, de mégsem változtatnak rajta.

Ezzel pedig bele is kerültek az ördögi körbe, ami még több rohanást eredményez.

Sokáig így éltem én is, majd elkezdtem tudatosan figyelni a prioritásokra. Megtanultam nemet mondani. Közben alapvetően megváltozott az értékrendem, ami miatt ma már egyáltalán nem érzem, hogy időzavarban lennék.

Nem attól lesz valakinek teljes a napja, mennyire tudta minél jobban megtölteni érdekes, szórakoztató vagy bármilyen egyéb tevékenységgel.

Számomra az a fontos, hogy megtegyem mindazt, ami tőlem telik. Nem a külső körülmények határozzák meg számomra az eredményt, hanem mindig önmagamhoz viszonyítok.

A folyamatos rohanás és a lemaradástól való félelem egy állandó belső feszültséggé tud alakulni, ami hosszú távon elég káros.

Körülbelül 2008-ban ismertem meg a Lassú Mozgalmat (Slow Movements). Szimpatikus volt az alapgondolata: lassítani az életünk minden területén (például a közlekedésben, evésben). Lényegében arról van szó, hogy a mennyiség helyett érdemesebb a minőségre fókuszálni.

5. A maximalizmusnak, mint kifogás

Az iskolában folyamatosan arra nevelnek minket, hogy minél jobb jegyeket szerezzünk, különben szörnyű következményei lesznek. Az általános iskolában azzal rémisztgetnek, hogy nem vesznek fel gimnáziumba vagy a szakközépiskolába. Később az érettségitől kell tartani, majd a főiskolai vagy egyetemi pontszámok miatt nem szabad hibázni. A munkahelyen pedig a kirúgástól való félelem fog visszatartani a hibázástól.

Az emberek többsége fiatal felnőtt korára, már zsigeri szinten kerül mindent, amiben a hibázás lehetősége vagy kockázata fennáll. Kétség kívül ez egy káros személet, amit érdemes tudatosítani és változtatni rajta.

Pedig gondolj vissza, hogy gyerekként pontosan úgy tanultunk meg rengeteg dolgot, hogy hibáztunk – akár többször is. Újra és újra elestünk, de felálltunk és végül megtanultunk biciklizni. Néha fájt és néha szégyenérzetünk is volt emiatt. De utólag visszagondolva kit érdekel, amikor körbetekerjük a Balatont vagy csak a környéken bringázunk egyet és rengeteg pozitív élményben van részünk?!

A maximalizmus, a tökéletes megoldásra való törekvés lassítja a folyamatot és eltávolít a céltól, a probléma megoldásától. 

Az elmúlt időszakban pedig tudatosult bennem, hogy a maximalizmust sokan kifogásként használják arra, hogy új dolgokba kezdjenek. Szerintem ez egy elgondolkodtató megközelítés…

Konfuciusz mondta: A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.

6. Veszteségre fókuszálás

Az emberek és vállalkozások többsége automatikusan a költségeket és kiadásokat kezdi el csökkenteni egy válságban. Ez is egyfajta káros szemlélet és érdemes jobban megérteni hogyan lehet rajta változtatni.

Érdekes, hogy a többség esetében sosem a bevételek maximalizálása ugrik be elsőre.

A probléma az, hogy a költségeket egy idő után már nem lehet csökkenteni.

Ezzel szemben a bevételek növelése viszont nincsen limitálva.

Nyilván a költségek csökkentésének is megvan a maga helye és ideje, de most sokkal inkább egy szemléletmódról van szó.

Hogyan lehet okosan kockázatot vállalni?

Az emberek félnek kockázatot vállalni, mert jobban félnek a lehetséges veszteségtől, mint a nyereségtől.

Létezik egy olyan kockázatvállalási stratégia, amit én is rendszeresen alkalmazok.

Pozitív várható értékű kockázatvállalás

A lényege ennek, hogy viszonylag alacsony veszteséget jelentő tevékenységeket keresünk, amelyeknek a várható pozitív kimenetele extra nagy nyereséggel jár.

A nehézség ebben az, hogy kockázatot kell vállalni és még minimálisat bukhatunk is rajta. Viszont, ha túl tudunk lépni ezen, akkor jelentős nagyságú haszonra tehetünk szert.

Mondjuk úgy, hogy az esélytelen csapatra jobb fogadni, mint az esélyesebb sztárcsapat veresége miatt elbukni a nagy tétet. Ha viszont az esélytelen csapat megnyeri a meccset, akkor nagyságrendekkel magasabb nyereséget tudunk elérni, mint a sztárcsapatra fogadás esetében.

Ha olyan készségeket sajátítasz el, amire nincsen kitaposott út, de nagy rá a piaci kereslet, akkor érdemes ebbe a tevékenységbe időt áldozni. 

Mondok egy példát a Facebook kapcsán. Akik időben felismerték a benne rejlő lehetőségeket, azok elsajátították a megfelelő tudást és elsőként tudtak közösségi marketing szolgáltatásokat nyújtani.

Mindezt akkor, amikor még nem igazán volt egy útmutató, hogy pontosan mit és hogyan kell csinálni – ettől volt nehéz.

Mostanra már szinte nincsen benne kockázat, sokan foglalkoznak vele (nagy a kínálati oldal) és erős a verseny – ebből adódóan már közel sem lehet ezzel a tevékenységgel annyit keresni, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

Másik példa a kockázatkerülő magatártásra

Évente 1-2 alkalommal előfordul, hogy valaki ír nekem, mert félnek megvásárolni tőlem még egy pár ezer forintos könyvet is. Ilyenkor azt szokták kérdezni, hogy “mi van, ha kiderül, hogy nem is érte meg és veszítek vele”. 

Ez egy beszűkült és káros szemlélet ami rengeteg energiát visz el.

És akkor itt szeretném megjegyezni: ha vállalkozó szeretnél lenni, akkor érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy nem tízezer forintokat fogsz kockáztatni, hanem jóval többet.

Egyébként megnyugtatásként mondom, hogy nálam pont emiatt van pénzvisszafizetési garancia. Ha úgy érzi valaki, hogy nem azt kapta, amit várt, akkor visszatérítem neki az oktatási anyag vagy könyv árát. Így ez egy okos kockázatvállalás a vevő oldaláról nézve – ami lényegében nem is jár neki kockázattal.

Nekem vállalkozóként, eladóként, az a feladatom, hogy felszabadítsam a potenciális vásárlókat a saját félelmeik és korlátaik alól, ezáltal megkönnyítsem a vásárlási döntést. Végső soron pedig mindketten jól járunk, ez az igazi win-win felállás.

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.