fbpx

Egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség és vállalkozói készségek

A cikk lényege: Az egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség és feltételek részleteiről olvashatsz itt. Továbbá milyen vállalkozói készségek kellenek?

Olvasási idő: 12 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Ha vállalkozás indítását tervezed, akkor bizonyára vannak már elképzeléseid arról, hogy mivel szeretnél foglalkozni. Bizonyára tudod, hogy vannak végzettséghez kötött tevékenységek és vannak végzettség nélkül is elindítható vállalkozások. De nem tudod, hogy pontosan hol tudsz ennek utánanézni és mire érdemes figyelni? Ebben az írásomban nem csak ezekre a kérdésekre kapsz választ, hanem megosztom veled mit érdemes tanulni, milyen vállalkozói készségekre van szükség. Így könnyebben elkerülheted a gyakori buktatókat leendő és kezdő vállalkozóként.

Mielőtt megtörténik az egyéni vállalkozás indítása három fontos dolgot kell tisztázni:

1. Szükséges-e valamilyen engedély a tevékenység végzéséhez?

2. A tevékenységi kör bejelentés köteles vagy sem?

3. Le kell ellenőrizni, hogy az egyéni vállalkozáshoz szükséges-e valamilyen végzettség?

Nézzük meg ezeket a pontokat egy kicsit részletesebben is…

Egyéni vállalkozás főtevékenység és tevékenységi körök

Meg kell határoznod, hogy mivel fogsz foglalkozni vállalkozóként. Ez lehet többféle, akár teljesen eltérő tevékenység is.

Főtevékenységnek azt érdemes választani, amiből várhatóan a vállalkozásod számára a legnagyobb bevétel fog származni.

A főtevékenység mellett további tevékenységi körök kiválasztására azért van szükség, mert így minden általad végzett tevékenység „lefedésre” kerül.

Vannak, akik előre felvesznek további tevékenységi köröket „biztos, ami biztos” alapon még akkor is, ha az indulás pillanatában nem fognak azzal foglalkozni. Szerintem ennek nem sok értelme van, teljesen felesleges halmozni a tevékenységeket.

Azt javaslom, hogy csak olyan tevékenységeket vegyél fel, amiket ténylegesen végezni is fogsz.

Egyéni vállalkozás tevékenységi körei a Webes ügysegéden keresztül bármikor könnyen módosítható.

Tevékenységi körök listája: Mit jelent a TEÁOR, az ÖVTJ és a FEOR rövidítés?

Amennyiben egyéni vállalkozás indítását tervezed, akkor az ÖVTJ rövidítést kell megjegyezned. Ettől függetlenül érdemes a további rövidítéseket is megismerni vállalkozóként, mert később még szükséged lehet rá.

Tevékenységi körök listája

A tevékenységi körök böngészéséhez és kereséséhez én a KSH oldalát szoktam használni.

Az oldalon tevékenységi köröket név szerint beírva vagy a kódszámok alapján is tudod keresni.

ÖVTJ

ÖVTJ jelentése : Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke

Ez az egyéni vállalkozók és az adószámmal rendelkező magánszemélyek által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységeket tartalmazza.

TEÁOR

TEÁOR jelentése : Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere

Ez a gazdálkodó szervezetekre vonatkozik. A statisztikai adatgyűjtéseknél, a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer. A TEÁOR számok a cégjegyzékben is fel vannak tüntetve.

FEOR

FEOR jelentése : Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

A FEOR a magyarországi foglalkozásokat sorolja kategóriákba és adott kódszámmal kerül beazonosításra.

Tehát a TEÁOR és az ÖVTJ a vállalkozások tevékenységére vonatkozik, addig a FEOR a munkaköröket jelöli.

M.N.S.

Amikor a tevékenységi köröket böngészed, akkor néha találkozni fogsz az „m.n.s.” rövidítéssel.

Az m.n.s. rövidítés jelentése: „máshova nem sorolt” tevékenységekre utal.

Mivel fogsz foglalkozni?

Leendő vállalkozóként neked kell meghatároznod, hogy milyen tevékenységet szeretnél végezni. Ha segítségre van szükséged, akkor keress egy könyvelőt és beszéljétek át, hogy mivel fogsz foglalkozni, milyen tevékenységről szeretnél számlát kiállítani végül pedig segítsen megtalálni ehhez a szükséges tevékenységi köröket és kódszámokat.

Egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség

Sokan vannak, akik bosszankodnak a végzettséghez kötött tevékenységek miatt. Ennek oka, hogy ilyenkor el kell végezni a szükséges képzést vagy tanfolyamot és megszerezni a végzettséget igazoló papírt, bizonyítványt.

Az alap elképzeléssel egyet tudok érteni.

Senki ne végezzen olyan tevékenységet, amihez nem ért, nincs meg a szükséges szaktudása és gyakorlata.

Számos olyan tevékenység akad, amely nem igényel végzettséget. Képesítés nélkül végezhető vállalkozások közé tartozik például a weboldal tervezés vagy az általános üzletviteli tanácsadás. Vannak azonban olyan területek, mint például az egészségügyi szaktevékenységek vagy a villanyszerelés, amelyek esetében elengedhetetlen a szükséges végzettség és szakértelem.

Mire elég az iskolai végzettség?

Rengeteg visszajelzést kaptam az olvasóimtól, hogy a képzések nem feltétlenül adják meg azt a szaktudást és gyakorlatot, amire ténylegesen szükséges lenne. Többen azt mondták nekem, hogy a különböző képzések során csak a pénzt kérik el a képzési intézmények, de valódi és használható tudást nem adnak.

Ezek szubjektív vélemények és tapasztalatok, ezért nem is kívánok ezzel vitatkozni. Mindenkinek saját magának kell megítélnie ezt a kérdést.

Jelen pillanatban annyit biztosan meg lehet tenni, hogy még alaposan meg kell nézni hova érdemes elmenni tanulni és a lehetőségek közül kiválasztani a legjobbat. Érdemes elolvasni a Google értékeléseket az adott képző intézményről vagy iskoláról, továbbá a korábban végzett tanulók véleményét is hasznos elolvasni a fórumokon.

Vannak, akik már több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, de csak most kerültek olyan helyzetbe, hogy szükségessé vált a végzettséget igazoló papír megszerzése. Valószínűleg számukra a képzések már nem sok újat tartogatnak, mégis kénytelenek végigcsinálni.

Amennyiben a vállalkozások indításáról szeretnél többet megtudni vagy szeretnél alaposan felkészülni és megtervezni a kezdeti időszakot, akkor ajánlom a figyelmedbe a 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz című könyvemet.

Egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség – Milyen végzettség kell?

Meg kell nézni, hogy az a tevékenység, amit választottál végzettséghez kötött vagy végzettség nélkül is végezhető.

A korábban használatos Engedélyköteles tevékenységek katalógusa rendszert 2020. július 1. napjától az egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az  e-TUs rendszer váltotta fel.

2022. márciusától a Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer (KAVIR) áll a tájékozódni kívánók részére.

A listában láthatod a végzettséghez kötött TEAOR számokat vagy szakmakódokat is.

Ha egy tevékenység végzése szakképesítéshez kötött, akkor a rendszerben tájékoztatást is kapunk a jogszabályban előírt szakképesítések pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.

Mi lehet tenni, ha nem rendelkezel a szükséges képesítéssel?

A képesítési követelményekhez kötött tevékenységeknél szakmai ismeretek szükségesek. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó vagy a gazdasági társaság valamelyik tagja, munkavállalója rendelkezik az adott képesítéssel.

De van egy másik megoldás is, amire a jogszabály lehetőséget biztosít:

„Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. Jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet – eltérő rendelkezése hiányában képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is folytathat, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik. A képesítési követelményeknek a tevékenység folytatása során folyamatosan meg kell felelni.” – olvasható a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán.

Kapcsolódó jogszabályt itt tudod elolvasni.

Egyéni vállalkozás végzettség nélkül, képesítéshez nem kötött tevékenységek

A KAVIR nem csak az egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség listáját mutatja meg, hanem arra is rá lehet keresni, ami végzettség nélkül is elindítható.

  • Tehát innen megtudod, hogy milyen végzettség szükséges, és mi a képesítéshez nem kötött tevékenységek listája 2023-ban.

Magától értetődő, de azért leírom, hogy a szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek végzése során is lehetsz sikeres vállalkozó és megteremtheted az anyagi biztonságot.

Vállalkozói végzettség ellenőrzése

Az egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség mindig ellenőrzés részét képezi. De ez így van rendjén. Jellemzően az indulást követő hetekben-hónapokban kérni fogják a végzettséget igazoló papírokat. Amennyiben nincs megfelelő végzettséged vagy engedélyed, akkor törölni fogják a tevékenységedet a nyilvántartásból.

Érdemes elkerülni ezt a kellemetlen helyzetet és előzetesen tájékozódni például a területileg illetékes Iparkamaránál.

Manapság a hivatalok egyre inkább segítőkészek és az ügyintézés során is ügyfélbarát hozzáállás tapasztalható (személyes tapasztalatom alapján). Nyilván ennek a saját hozzáállásunk is a feltétele, ezért érdemes együttműködően a megoldást megtalálni.

Bejelentésköteles tevékenységek

Fontos tudni, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a székhely szerint, területileg illetékes közigazgatási szervnél.

Ahogyan az egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség résznél írtam, 2022. márciusától a Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer (KAVIR) ad tájékoztatást erről a kérdésről is.

A rendszerben ellenőrizni lehet, hogy az általad végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles vagy sem.

Amennyiben szükséges a bejelentés: a település, illetve a kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. A bejelentésről a jegyző meghatározott adattartalommal nyilvántartást vezet.

A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán további tájékoztató található.

Engedélyköteles tevékenységek

Erről is a Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer (KAVIR) oldalán fogod megtalálni a szükséges információkat.

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhető.

A bejelentésköteles és engedélyköteles tevékenységek esetében további szakhatósági ellenőrzésekre is számítani lehet a tevékenységi körtől függően. Erről is fontos tájékozódni még a vállalkozás indítása előtt.

Egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség mellett a vállalkozói készségek is fontosak.

Ne feledkezz meg a vállalkozói készségekről sem

Ha kicsit jobban megfigyeled, akkor te is láthatod, hogy sorban nyílnak új üzletek, vendéglátóhelyek és egyéb vállalkozások. Majd sokszor egészen rövid idő alatt be is zárnak. Hasonló a helyzet a webáruházak esetében vagy a szolgáltató tevékenységet végző egyéni vállalkozók esetében is. Ebben az esetben viszont nem annyira látványos a megszűnés, mint egy fizikai bolt vagy üzlethelyiség esetében.

Mi a közös nevező megszűnt vállalkozások esetében?

Az elmúlt 15 év alatt számos vállalkozás indításában és fejlesztésében segítettem. Magyar és külföldi ügyfeleim is voltak, az egyszemélyes vállalkozástól kezdve egészen a nagyvállalatig.

Az évek egyre jobban átlátom a helyzetet: a mikro- és kisvállalkozások nagy része alapjaiban rosszul működik. Számos oka van ennek a problémának, amely közül 7 dolgot szoktam kiemelni.

Ezek olyan buktatók, amiket el lehetne kerülni, ha tudatosabban figyelnének rá a vállalkozók.

Nem (csak) a szerencsén múlik

Egyáltalán nem csak a szerencsén múlik, hogy kiből lesz sikeres vállalkozó. Persze szinte hallom ahogy néhányan cinikusan azt mondják, hogy közel kell lenni a „tűzhöz”. Valójában ez sem egy új dolog, mert mindig is így működött a világ és az üzleti élet.

Ennek ellenére Magyarországon is vannak igazi sikersztorik, önerőből induló vállalkozások, amelyek jó példát mutatnak. Továbbá még több külföldi vállalkozás van, amelyek jó kiindulópontot és mintát adhatnak – ezáltal pedig új ötletek kerülhetnek be hazánkba.

Én magam is sokat tanultam amerikai vállalkozóktól, így mostanra pontosan látom, hogy mire kell odafigyelnie egy vállalkozónak főként a kezdeti időszakban.

Mit kell tudnia egy vállalkozónak ahhoz, hogy sikeres legyen?

A vállalkozás működtetése és a cégvezetés szerintem az egyik legnehezebb szakma.

Igen, ez is egy szakma, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint bármi más tevékenységet, ha hosszú távon gondolkozol egy vállalkozásban.

Sokszor hallani, hogy „vállalkozónak születni kell”. Vagy azzal próbálják lebeszélni a leendő vállalkozókat, hogy „nincs meg benned a vállalkozói véna”. Ezek szerintem nagyon kártékony és tudatlan kijelentések.

Én úgy gondolom, hogy senki sem született még vállalkozónak – pláne sikeresnek -, de bárkiből az lehet, ha hajlandó tanulni és beleteszi a szükséges munkát.

Lehet, hogy nem lesz mindenkiből milliárdos vállalkozó, de az biztos, hogy egy tisztességes középvezetői vagy akár felsővezetői fizetést el lehet érni. Szerintem sokak számára már ez is óriási siker!

Mit érdemes megtanulnod, ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni?

A következőkben felsorolom azt a 7 dolgot, amit feltétlenül meg kell tanulnod vagy tovább kell fejlesztened a tudásodat, ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni.

Megfordítva a dolgot, ez a 7 főbűn, amit megszegnek a vállalkozók és ez az oka annak, hogy ilyen sok vállalkozás megszűnik:

1. Szakmai tudás

Minden vállalkozásban van egy szakmai tevékenység, aminek a végzésével terméket vagy szolgáltatást állítasz elő és értékesítesz.

Ismerned kell alaposan azt a szakmát és területet, amivel a céged foglalkozik. Ha életedben nem álltál a tűzhely mögött, akkor ne akarj semmilyen vendéglátóhelyet nyitni. A példa egyszerű és már-már nevetséges, de valóban megtörtént eset alapján írom.

Ezért is fontos, hogy az egyéni vállalkozáshoz szükséges végzettség rendelkezésre álljon és mellette a megfelelő szakmai és gyakorlati tapasztalat.

2. Jogi ismeretek

Nem kell jogi egyetemet elvégezned, de ismerned kell az alapvető jogszabályokat és előírásokat. Érdemes lenne legalább egyszer elolvasnod az összes jogszabályt, ami a vállalkozásodra vonatkozik – de tudom, hogy ezt kb. senki sem fogja megcsinálni. Én azért leírtam…

3. Pénzügyi ismeretek

Ne ijedj meg az adózási és pénzügyi kérdésektől, hiszen vannak olyan dolgok, amit a könyvelőd sem tud megmondani – azért, mert az nem az ő feladata.

Egy üzleti terv vagy egy pénzügyi terv elkészítése nélkülözhetetlen minden vállalkozás indítása előtt.

4. Marketing

Ma már nem elég jónak lenni, hanem annak is kell látszani. Minden vállalkozásnak szüksége van a marketingre, mert már túl nagy a „reklámzaj”. Ahhoz, hogy ki tudj tűnni a tömegből, értened kell a marketing stratégiákat és használnod kell a marketing eszközöket.

5. Értékesítés

A marketinggel igényt keltesz és érdeklődőket szerzel, de az értékesítési ismeretek és technikák szükségesek ahhoz, hogy el is tudd adni végül a termékedet vagy a szolgáltatásodat.

Az értékesítés nem az erőszakos nyomulásról szól. Ezt jellemzően azok csinálják, akik nem ismernek más módszereket. Javaslom, hogy mélyedj el ebben a témában és meglátod, hogy lehet ezt máshogy is csinálni, sokkal eredményesebben.

6. Cégvezetés

Egyszerűen nincs rosszabb, amikor a fejétől bűzlik a hal. Amikor egy kibírhatatlan ember vezeti (vagy inkább csak vezetné) a vállalkozást. Ha egy cégvezetőre nem néznek fel az alkalmazottak, nem fogadják el vezetőként, akkor az a vállalkozás hamar meg fog szűnni. A cégvezetéshez persze sok minden más is hozzátartozik, de az alkalmazottakkal való bánásmód egy kiemelten fontos része.

7. Kommunikáció

Folytatva az előző pontot: ahhoz, hogy bárkivel szót tudjunk érteni, ahhoz meg kell tanulni kommunikálni. Nyilvánvaló, hogy beszélni mindenki tud, de vajon át tudja-e adni a gondolatait a megfelelő stílusban. A stílus mellett pedig fontos, hogy meg is értsék és elfogadják.

Egy jó vállalkozó el tudja adni az ötleteit. A valakinek nincsenek meg a kommunikációs és vezetői készségei akkor csak lenyomja mások torkán a saját akaratát. Ez pedig a legtöbb esetben nem célravezető.

Az ügyfelekkel és vásárlókkal való kommunikáción pedig sok embernek lenne mit csiszolnia, függetlenül attól, hogy vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozik (akinek nem inge nem veszi magára).

21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz

Természetesen van még bőven olyan dolog, ami miatt bevétel nélkül maradhat egy vállalkozó.

Fontosnak tartom, hogy valós képet kapj a vállalkozás indításáról és működtetéséről.

Ezért írtam meg a 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz című könyvet.

Ebben a könyvemben részletesen bemutatom a vállalkozás indításának a folyamatát és további segédleteket adok a kezdeti időszakhoz. Így elkerülhetők a gyakori buktatókat is.

Minden megtanulható

Talán félelmetesen hangzik, hogy mennyi mindenhez kell értenie egy vállalkozónak. Számomra az sokkal félelmetesebb, ahogyan hirdetik magukat az interneten egyes „tanácsadók” és „marketing szakemberek”.

Fogadd meg a tanácsomat és NE hidd el, hogy 30 nap alatt vállalkozó lehetsz milliós bevétellel…de még a 90 nap is kevés…

Sokan jöttek hozzám olyanok, akik arról panaszkodtak, hogyan dőltek be egy-egy ilyen látszólag jónak tűnő tanfolyamnak, ami több százezer forintba került.

Az emberek többsége türelmetlen és mindent azonnal el akar érni. Ez a vállalkozások esetében biztos, hogy nem működik! Ehhez szorgalom kell és kitartás.

A jó hír, hogy minden megtanulható viszonylag rövid idő alatt (de 30 napnál jóval több kell az tuti).

Keress magad mellé egy mentort

Tanácsadóként azt javaslom, hogy keress magad mellé egy mentort, aki segít az első lépésekben és iránymutatást ad. Egy szakértő tanácsadó, aki már széleskörű tapasztalattal rendelkezik, nagy segítséget nyújthat a számodra.

Megjegyzés: ez a cikk nem minősül sem jogi, sem pénzügyi- és adótanácsadásnak. Minden esetben konzultálj könyvelővel és jogásszal, valamint keresd fel a szakhatóságokat is tájékozódás vagy állásfoglalás céljából.

Amennyiben kérdésed van keress bizalommal! Sok sikert a vállalkozásodhoz! 😊

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.