fbpx

5 szuper dolog, amire megtanított a 4 órás munkahét könyv

A cikk lényege: Véleményem a 4 órás munkahét című könyvről. Milyen tanulságokat szűrtem le és mi az amit meg is valósítottam a saját vállalkozásomban.

Olvasási idő: 17 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Szubjektív könyvajánló a 4 órás munkahét című könyvről

A 4 órás munkahét könyvnek nem a tartalmát és az összefoglalóját írom le, mert azt bárhol máshol elolvashatod. Itt most arról olvashatsz, hogy én milyen tanulságokat szűrtem le belőle és mi az amit meg is valósítottam a saját vállalkozásomban.

Az írásom terjedelme szokás szerint viszonylag hosszabb, ezért készíts be magadnak nyugodtan egy teát vagy kávét. Úgy gondolom, hogy pont eléggé felszínes már a világunk, ezért ideje néha lassítani és elmélyedni jobban egy-egy témában – pláne, ha abból még tanulni is lehet.

A 4 órás munkahét könyv alapjaiban változtatja meg a szemléletedet

2007-ben a megjelenés után rögtön megvásároltam a 4 órás munkahét című könyvet pedig semmit nem tudtam róla. Bele is vágtam az olvasásba és már néhány oldal után tudtam, hogy ez a könyv alapjaiban fogja felforgatni az addigi gondolkodásmódomat és megváltoztatni a vállalkozói szemléletemet.

Annak ellenére, hogy ez a könyv már nem egy mai darab, úgy gondolom, hogy a mai napig helytálló és rengeteg dolgot lehet belőle tanulni.

Tim Ferriss 4 órás munkahét borítókép

Frissítés: Néhány éve megjelent egy újabb, bővített és frissített kiadás is. Ezt is elolvastam, és szintén nagyon hasznos volt, mert további pontosítások és újabb vállalkozói sikertörténetek lettek benne megosztva.

Miben volt ez más, mint a többi vállalkozói témájú könyv?

A szerző, Timothy Ferriss (Tim), egyszerűen csak szembement az átlagos ember gondolkodásmódjával.

Az egész könyv egy nagy „AHA-élmény” volt, és folyamatosan azt kérdeztem magamtól, hogy ez eddig nekem miért nem jutott az eszembe? Persze ekkor még én is teljesen kezdő vállalkozó voltam…

Imádtam ezt az új szemléletet, innovatív megoldásokat és a néha meghökkentő stratégiákat. Az azonnal megvalósítható technikák és gyakorlatok csak még színesebbé tették a könyvet.

A 4 órás munkahét alapjaiban más, mint az összes többi siker- és motivációs irodalom, amelyek semmit nem változtatnak az emberek életén – sőt, néhány esetben még ártanak is.

A 4 órás munkahét és az egyéb sikerkönyvek között óriási különbség van, ami a kézzel fogható és gyakorlati megoldásokban jelentkezik.

A sikerkönyvek többsége arról szól, hogy felfokozza az ember motivációját, elhitesse vele, hogy csak egy hajszálnyira áll az átütő siker előtt. Végül vagy nem adnak semmilyen eszközt a megvalósításhoz, vagy annyira általános javaslatokat fogalmaznak meg, amit nem lehet átültetni a gyakorlatba.

Ezzel szemben a 4 órás munkahét tele van jobbnál jobb gyakorlatokkal, kihívásokkal és ötletekkel, amit azonnal ki lehet próbálni a való életben.

Ne csak álmodozz, hanem csináld is

Számomra azok a könyvek és képzések nyújtanak igazi értéket, amelyek valóban formálják a szemléletemet és a gyakorlatban is alkalmazható segítséget vagy tudást adnak.

Nekem az a filozófiám, ha tanulok valami új dolgot, akkor előre tervezetten hagyok magamnak időt, hogy az új ismereteket implementáljam, azaz alkalmazzam a vállalkozásomban és az életemben.

Engem frusztrálnak azok a könyvek és előadók, akik a levegőbe beszélnek és az általuk elmondottakat nem lehet a gyakorlatba ültetni.

Kitől érdemes tanulni?

Érdemes olyan tanácsadókat és mentorokat keresni és azoktól tanulni, akik nem csak az elméletekre vagy pár év munkahelyi tapasztalatra alapozzák a tudásukat.

Amit én javaslok másoknak azt kipróbáltam a saját vállalkozásomban és az életemben, valamint az ügyfélkörömben.

Tanácsadóként igyekszem az elméleteket minimalizálni és csak a legszükségesebb dolgokról beszélek. Ezen túl pedig a gyakorlatban kipróbált és letesztelt módszereket és tudást adok.

Ez a szakmai része.

Másik oldalról pedig egy tanácsadó mindig példamutató. Legalábbis annak kellene lennie. És a példamutatás köszönő viszonyban sincs a drága autókkal, technikai kütyük és drága holmikkal való pózolással.

Számomra ez kiemelten fontos, hogy bemutassam azokat az értékeket és szemléletet, amelyet képviselek – ez már inkább a személyes és emberi oldala az egésznek.

Emiatt osztok meg nagyon sok személyes történetet a munkámból és az életemből, ami szintén tanulságos lehet.

De térjünk vissza a könyvre…

Miről szól a 4 órás munkahét könyv?

Ha röviden és tömören kellene egy mondatban megfogalmaznom miről szól a könyv, akkor az valahogy így szólna:

Gondold újra az életed, szakítsd le a rabláncokat magadról, amit a közvetlen környezeted és a társadalom rád akasztott az évek során, és kezdd el élni azt az életet, amiről mindig is álmodtál. 

Túl szép, hogy igaz legyen?

A kérdés jogos: „Ez tényleg lehetséges vagy csak szimplán az amerikai álom bullshit?”

Azt gondolom, hogy kell egyfajta nyitottság, mert azok a példák és történetek, amelyek benne vannak szinte felfoghatatlanul távol áll egy átlag ember életétől és gondolkodásától.

Emiatt talán könnyű beskatulyázni a „túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába.

Én mindezt motivációként fogtam fel és talán jó volt kezdő vállalkozóként egy kicsit álmodozni is… viszont igyekeztem mindig reálisan tekinteni a helyzetemre. Tisztában voltam azzal, hogy ez még nem az én szintem.

Ennek ellenére rengeteg praktikus és gyakorlati dolgot találtam benne, amit kezdő vállalkozóként vagy akár alkalmazottként is bárki meg tud valósítani.

Zseniális a címe és a mondanivalója

Tény, hogy ez a könyv sok emberben kelthet felháborodást vagy akár azonnal a kukába dobná, mert az átlagember gondolkodásmódjától és szemléletétől drasztikusan eltér. 

Azokat a dolgokat az ember könnyen elutasítja kezdetben, ami nagyon eltér a megszokottól. Pedig lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni rajta…

A napi 8 óra alkalmazotti munkához képest a HETI 4 ÓRA már ledobja az ékszíjat az emberek agyában. Ez teljesen szembemegy a társadalmi normákkal és elvárásokkal.

Nekem néhány apró dolgot leszámítva nagyon tetszett a könyv és több tanulsággal is szolgált. 

A következőkben pedig ezekről fogok írni részletesebben.

5 szuper dolog, amire megtanított a 4 órás munkahét

A következőkben bemutatom, hogy mi volt az az 5 dolog, ami számomra a legnagyobb tanulsággal szolgált kezdő vállalkozóként.

1. tanulság: Ami népszerű még egyáltalán nem biztos, hogy jó

Nem arról van szó, hogy minden rossz, ami népszerű. Hiszen, ami már bevált és működik azt nem kell megjavítani. Nem fogjuk például a nadrágunkat a fejünkre húzni.

Viszont gyerekkortól kezdve arra nevelnek minket, hogy ne lógjunk ki a sorból és ne hibázzunk. Sokan még felnőtt korukban sem tudnak ettől elszakadni. Pedig a társadalmi elvárások rabjaként bármit teszünk, az a legjobb esetben is csak középszerű lehet

A könyvben megjelenik egy gondolat, ami szerintem nagyon-nagyon jó megfogalmazás: 

Kisebb a konkurencia a nagyobb célok esetében.

Pozitív várható értékű kockázat

Komoly munka szükséges a nehéz célok eléréséhez, amiben könnyű elbukni – de ha mégis sikerül, akkor hihetetlen mértékben tudja javítani az élethelyzetedet. Ezt jelenti a könyvben megfogalmazott „kisebb a konkurencia a nagyobb célok esetében”.

Viccesen egy csajozós példát is adott erre a szerző, Tim Ferriss:

Könnyebb felszedni egy „9-10-es” gyönyörű csajt, mert hozzájuk kevesebben mernek odamenni, annak ellenére, hogy nagyobb az esély az elutasításra – szemben egy átlagos külsejű nővel, akit könnyebbnek gondolnak a férfiak felszedni, de emiatt sokkal többen is szólítják le. Hogy ez mennyire igaz, azt mindenki maga döntse el, és még ha sértő is valakik számára, talán érthető így mit is jelent a pozitív várható értékű kockázat 😁

Érdemes kritikus gondolkodásmóddal megközelíteni a társadalmi berögződéseket. Fel kell tenni a kérdést, hogy az adott dolgot “tudnám-e” vagy “lehet-e” jobban is csinálni, mint ahogy az átlagember teszi. Ha igen, akkor merj változtatni!

2. tanulság: Mi a különbség a vállalkozás és az alkalmazotti munka között?

Amikor először olvastam a könyvet, az nagyjából egy időbe esett a vállalkozásom indításával.

Mondanom sem kell, hogy jobbkor nem is jöhetett volna ez a könyv. Persze mindez több, mint 10 évvel ezelőtt volt és teljesen más volt még akkoriban a gondolkodásmódom.

Ha mindent nem is tudtam a gyakorlatban megvalósítani, de nagyon jó alapot adott. Elkezdte formálni a szemléletemet és megmutatta, hogy lehetne így is dolgozni és gondolkodni!

Ne hozz elhamarkodott döntéseket

Ha őszinte akarok lenni, akkor talán túl sok motivációt is adott, de szerencsére nem hoztam felelőtlen döntéseket.

Szóval érdemes odafigyelni erre az ilyen típusú könyvek esetében. A felfokozott motiváció miatt könnyen lehet, hogy az ember túl lelkes lesz és emiatt rossz döntéseket hoz.

Mielőtt vállalkozó lettem, nagyon sokat agyaltam azon, hogy vajon tényleg vállalkozó akarok-e lenni és ezt az utat akarom-e járni.

Biztos munkahelyem volt és nagyon jó fizetésem. Alkalmazottként egy banknál dolgoztam, mint kis- és középvállalati tanácsadó.

Úgy hiszem, hogy számomra a tanácsadói munkát és a vállalkozói utat a sors adta:

Nem sok embernek adatik meg az, hogy már a vállalkozás indítása előtt több száz vállalkozóval tudjon konzultálni éveken keresztül – az egyszemélyes vállalkozótól kezdve a milliárdos cégvezetőig.

Ez számomra hihetetlenül sok tapasztalatot adott.

Így amikor felmondtam a munkahelyemen, akkor vállalkozóként már annyi tapasztalatom volt, amit mások csak sok-sok év alatt tudnak megszerezni. Azóta pedig már eltelt 13 év…

Ha úgy gondolod, hogy te is valamilyen segítő vagy tanácsadói vagy szolgáltatói vállalkozást szeretnél indítani, akkor bátran keress meg és segítek tanácsadás keretében.

Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire fontos kezdőként tapasztalat vállalkozókkal beszélgetni és útmutatást kérni. Sőt, még jobb, ha találsz magad mellé egy mentort, aki folyamatosan figyelemmel kíséri az utadat – akire emberileg és szakmailag is támaszkodhatsz.

Relatív jövedelem vs. Abszolút jövedelem

Az abszolút jövedelem az, amit a legtöbben munkabérként vagy fizetésként ismerünk, amit jellemzően órabérben számolunk.

Tim Ferriss a könyvében azonban behoz egy új fogalmat: ez a relatív jövedelem.

A relatív jövedelem szempontjából nézve teljesen mindegy, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként dolgozol.

Az számít, hogy mennyire tudod függetleníteni magadat a munka során a helytől és az időtől. Ez alapján pedig teljesen más értéke lesz a vállalkozói bevételednek vagy a fizetésednek, ha alkalmazott vagy.

Példa a relatív jövedelemre:

Példa:

Két ember havonta ugyanannyit keres, mondjuk 1 millió forintot.

Az egyik havi 80 órát dolgozott az 1 millió forintért, de helytől függetlenül (pl. otthonról vagy közben elutazott külföldre és onnan), míg a másik személy egy irodához kötve heti 160 órát dolgozott ugyanazért a pénzért.

A hónap végén mind a ketten ugyanannyi pénzt visznek haza (abszolút jövedelem szempontból nincs különbség).

Viszont ez azt is jelenti, hogy az első személy órabére kétszer akkora volt, ráadásul helytől függetlenül tudta ezt a pénzt megkeresni. Relatív jövedelme ezért nagyobb („relatíve jobban keressett”)

Egyre jobban elfogadott a home office

Az utóbbi években egyre több ember kezdett alkalmazottként is otthonról (home office-ban) dolgozni. Korábban ez csak a vállalkozók egyik „kiváltsága” volt. Manapság viszont az alkalmazottak számára megnyílt és egyre elfogadottabbá vált a helyfüggetlen munkavégzés.

Sokak számára így már nagyon is kényelmessé vált az alkalmazotti munka.

Ettől függetlenül én továbbra is azt gondolom, hogy nem lehet egy lapra tenni az alkalmazotti munkát egy saját vállalkozással.

Vállalkozóként sokkal több lehetőséged van, mint alkalmazottként – nagyjából minden szempontból. A kérdés sokkal inkább az, hogy ki mit tud kihozni egy-egy helyzetből. Lehet, hogy valakinek teljesen megfelel az alkalmazotti munka és szerintem ez is teljesen rendben van.

Aki pedig nem mer nagyot ugrani elsőre, az kipróbálhatja magát vállalkozóként egy alkalmazotti munka mellett is.

A döntés mindig a saját kezünkben van.

3. tanulság: Időgazdálkodási tanácsok

Az egyik legnagyobb előrelépést a vállalkozói munkám során az volt, amikor megtanultam bánni az idővel. Bevallom nagyon nehéz volt ezt megtanulni. 

Rengeteg könyvet elolvastam a témában, voltam tréningeken is, de ezek valahogy sosem hozták meg az átütő sikert.

Vállalkozóként fura érzés volt számomra a kezdetekben, hogy reggel nem volt bennem az a sürgető érzés, hogy be kell érnem a munkahelyre időben, mert különben ki leszek rúgva.

Ugyanakkor mégis volt egy mélyről jövő nyugtalanság, egy belső feszültség, hogy így meg saját magammal kell elszámolnom a nap végén mit is teljesítettem. Önmagunkkal szembe nézni pedig az egyik legnehezebb feladat.

Akarsz a saját magad főnöke lenni?

Vállalkozóként nincsen főnököd, aki megköveteli, hogy mikor kezdj neki a munkának. De még azt sem mondja meg senki, hogy egyáltalán mit is kellene csinálnod aznap.

A 4 órás munkahét elolvasásával az első és legfontosabb dolog volt, amit megtanultam, hogy miért is kellene kitölteni minden nap a napi 8 órás munkaidőt?

Vagy ha több pénzt akarok keresni, akkor miért ne dolgozhatnék többet napi 8 óránál?

Vagy miért ne oszthatnám be a heti feladataimat úgy ahogy szeretném? Ha nem megy a munka az egyik nap, akkor bepótolhatom egy másik nap. Persze tudom ez rengeteg buktatót rejt, de most nem is ez a lényeg…

A történelemben korábban soha senki nem mondta azt, hogy 8 óra lenne az ideális munkaórák száma. Mégis a legtöbb ember ebben állapodott meg, és eszerint dolgozik heti 5 napon keresztül.

És itt jön az első mentális probléma: alkalmazottként az emberek a rá szabott feladatot megpróbálják a lehető leghosszabban elnyújtani, hiszen ha előbb fejezi be az adott feladatot, akkor úgyis kapni fog helyette másikat. Így kétszer annyit dolgozik 8 óra alatt, mégis ugyanannyi pénzt fog keresni.

A fix fizetés biztonságos, de egyáltalán nem motiváló.

Ezzel szemben vállalkozóként, ha egy 8 órás munkát meg tudok csinálni 4 óra alatt is,  akkor eszem ágában sincs elhúzni.

A fennmaradó időről szabadon dönthetek. Elmehetek egyet kirándulni a közeli erdőbe vagy leugrom a Balatonra biciklizni egyet. Ez sokkal élvezetesebb, mint azon izgulni egy munkahelyen, hogy a főnök észre ne vegye, hogy miért szöszmötölök annyit egy feladaton.

De dönthetek úgy is a fennmaradó időről, hogy belekezdek egy új projektbe, mert több pénzt szeretnék keresni.

Mindig fel kell tenni a kérdést: valóban a legfontosabb feladatokat csinálnom? 

Az Excel-táblázatokat imádtam régen színezgetni és formázni és nagyon elégedett voltam magammal, hogy milyen igényes a megjelenése. Persze jól tudjuk, hogy ennek nem sok hozzáadott értéke van.

Az ilyen és ehhez hasonló feladatok nem visznek előre.

Ehelyett azt kell mindig megnézni, hogy mik azok a legfontosabb feladatok, amik a legnagyobb eredményt hozzák.

Lehet, hogy csak 1-2 ilyen feladatot csinálsz meg, de azzal sokkal előbbre jutsz.

Ezért érdemes néha megállni és nem robot módjára végezni a feladatokat egymás után:

Tedd fel a kérdést akár naponta többször is: vajon az amit éppen csinálok tényleg a legfontosabb? Ettől tényleg jobbá válik az életem? Ez hozza számomra a legnagyobb eredményt?

A könyvben el tudod olvasni a Pareto-elvet, amit más néven 80/20-as szabálynak is hívnak. Továbbá ajánlom a Parkinson-törvényét, amely szerint a feladat mindig kitölti a rá meghatározott időkeretet

Ezek szerintem mind nagyon hasznos dolgok.

4. tanulság: Automata rendszerekben kell gondolkodni

Emberként végesek az erőforrásaink.

Bármennyire is szorgalmasan végezzük a feladatokat, akkor is 24 órából áll egy napunk. Arról nem is beszélve, hogy az energiánk ciklikusan újul meg, ami befolyásolja az eredményességet – leegyszerűsítve ezt azt jelenti, hogy ébredés után jobban tudunk dolgozni, mint lefekvés előtt.

Tehát mindenképpen azon kell gondolkodni, hogyan tudjuk a feladatainkat hatékonyabban elvégezni. 

És itt jön képbe az automata rendszerek felépítése.

De mit is jelent ez pontosan?

Ezt hívom sztenderdizálásnak.

Ez az ismétlődő feladatok elvégzését jelenti, például egy szoftver segítségével emberi beavatkozás nélkül vagy minimális hozzáadott munkával.

Példa: ha minden megrendelésnél neked kellene kiállítani a számlát, az rengeteg időt emésztene fel. Ezt ma már meg lehet oldani szoftverek segítségével. 

Az így felszabaduló időt pedig a számlák kiállítása helyett (ami nem fontos, de szükséges), olyan dolgokra tudod fordítani, ami további eredményt hoznak (magasabb értékű munka végzése).

Szervezd ki a feladatokat

Ehhez tudnod kell, hogy milyen feladatok vannak egy vállalkozásban.

Ebből mi az, ami ugyan kellemetlen, de csak te csinálhatod meg – ezzel nem tudsz mit kezdeni, kénytelen vagy magad megcsinálni.

Viszont vannak olyan frusztráló feladatok, amiket egész nyugodtan rá tudsz bízni más emberre – aki mellesleg lehet, hogy nagyon szívesen megcsinálja (win-win).

Így a számodra felszabadult időben olyan dolgokkal tudsz foglalkozni, ami fontos, élvezettel csinálod és nagyobb eredményt hoz.

Sehol nincs olyan szabály, hogy mindent neked kell egyedül megcsinálnod.

Ez megint csak az alkalmazotti gondolkodásmódból fakad, mert ott nem volt más választás. 

Vállalkozóként viszont elengedhetetlen, hogy csapatban gondolkozz és igénybe vedd más emberek munkáját.

Ne járj el felesleges megbeszélésekre

Kezdő vállalkozóként azt hittem, hogy szükségesek a megbeszélések és a személyes találkozók. Így visszagondolva pedig hihetetlen, hogy mennyi időt pazaroltam el erre teljesen feleslegesen.

Nem arról van szó, hogy ne lenne fontos a személyes kontaktus vagy a kapcsolatépítés.

Viszont a találkozók ~80%-a elintézhető lenne 15 perc alatt személyes jelenlét nélkül is (telefonon, online), ha a lényegre fókuszálunk.

Ide kapcsolódik az is, hogy manapság már a legtöbb kérdést egy “Gyakran ismételt kérdések és válaszok” szekcióval megoldottam.

A beérkező levelekre vannak sablon levél válaszok, amiket szükség esetén kiegészítek és személyre szabok. Ez is egy automatizálás.

Így rengeteg időt tudok megspórolni.

Ettől függetlenül biztatlak, hogy írj nekem egészen nyugodtan, mert mindig örömmel fogadom a leveleket és szívesen segítek! 🙂

Gyomlálj ki minden zavaró tényezőt 

Az apróságok észrevétlenül szívják el az ember idejét és energiáját végül pont a lényeges feladatok maradnak el.

Nem könnyű kezelni ezt, mert a híroldalak, a Facebook és az egyéb közösségi oldalak óriási pénzeket költenek el arra, hogy a figyelmedet (az idődet) megszerezzék. És akkor az egyéb időrabló dologról nem is beszéltünk.

Ezeket valósítottam meg az elmúlt évek során csak, hogy néhányat említsek:

  • Leszoktam a hírportálok olvasgatásáról, különösen kerülöm a mainstream media és propaganda oldalakat.
  • Nem nézegetem az e-maileket 15 percenként, mint régen a munkahelyen ahol ez elvárás volt. Jelenleg napjában 1-2 alkalommal nézem meg a leveleket, és 1-2 munkanapon belül válaszolok tömbösítve a feladatot.
  • Nem szakítom meg a munkát, ha valaki felhív telefonon, mert ez nagyon kontra-produktívvá teszi az elmélyült és fókuszált munkát. (kb. 15-20 perc újra visszakerülni ebbe az állapotba).
  • Leradíroztam mindent a Facebook-ról és a Youtube-ról, ami elvonná a figyelmemet – nincsen nálam hírfolyam, nincsenek ajánlott videók, nincsenek reklámok (Adblock + Youtube prémium előfizetés).
  • Szelektálom a feladatokat típus szerint: analitikus (számolás, adminisztráció, tervezés) és kreatív feladatokra (szövegírás, weboldal szerkesztés, grafikák készítése a Canva-ban stb.)

Hihetetlenül sok időt lehet ezzel „visszaszerezni”, ami egyébként észrevétlenül folyik el az ember életében…

5. tanulság: Dolgozz keményen és pihenj keményen 

Sokáig nem találtam a munka-magánélet egyensúlyát vállalkozóként.

Kezdetben azt próbáltam megérteni, hogy hogyan tudom a mérleg nyelvét egyensúlyban tartani egy napom során.

Ezzel viszont azt értem el, hogy egyik sem ment.

Nagyon rossz érzés volt felállni és lecsukni a laptopot, amikor azt éreztem, hogy nagyon jól megy a munka és benne vagyok a flow-ban.

Valahogy azt éreztem ebben az időszakban, hogy a nap végén végül se a munka, se a magán dolgok nem voltak teljesek és befejezettek – mert vagy az egyik vagy a másik dolog motoszkált a fejemben és nem hagyott nyugodni.

Aztán Tim Ferris módszere oldotta fel ezt a problémát a számomra.

Gondolkozz projektekben a napi feladatok helyett.

Példaként említette, hogy 2 hónapig nagyon keményen dolgozott a táplálék-kiegészítős webáruházán, majd amikor elindította, akkor 2 hónapra elment Spanyolországba kikapcsolódni. 

Ez a megoldás számomra is bevált, ha nem is szó szerint… Nem járok el 2 hónapokra pihenni, és nem utazom annyit külföldre, mint régebben – de így is megtalálom már azt az egyensúlyt, amit ennek a szemléletnek köszönhetek. 

További tippek a 4 órás munka könyv alapján

1. tipp: a határidős és kötelező feladatokat nem lehet megkerülni, azokat minél gyorsabban meg kell csinálni.

2. tipp: mindenkinek az élethelyzete és igénye egyedi – számomra nem cél a nomád vállalkozás, nem akarok hónapról hónapra külföldi országban vándorolni. Neked sem szó szerint kell átvenned a tőlem olvasottakat és tanultakat. Érdemes mindig átgondolni, hogy saját körülményeidet és lehetőségeidet figyelembe véve hogyan tudod alkalmazni ezeket a tanulságokat a saját életedben. 

Összefoglalás és vélemény

Életem egyik meghatározó könyve volt a 4 órás munkahét. Számomra egy új szemléletet adott kezdő vállalkozóként. Amellett, hogy rengeteg motivációt is kaptam, számos gyakorlati tanáccsal is ellátott.

Az esetpéldák és sikertörténetek sokszor nagyon távolinak tűntek a számomra, de így is élvezettel olvastam el több alkalommal is.

Rengeteg dolgot megvalósítottam belőle, amitől eredményesebbé, produktívabbá és boldogabbá vált az életem.

Számomra a változások nem egyik napról a másikra következtek be, hanem szépen „csendben” az évek alatt formálódva. Sokszor csak utólag vettem észre, hogy másként gondolkodom már egy-egy dologról vagy teljesen más hozzáállással oldottam meg egy problémát.

A könyvet mindenképpen ajánlom elolvasásra.

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.