fbpx

5 eszköz a tudatosság fejlesztésére, amitől jobb vállalkozó leszel

A cikk lényege: A tudatosság egy olyan képesség, amivel gyorsabban érheted el a céljaidat. Tudd meg hogyan lehet ezt fejleszteni és milyen eszközökkel.

Olvasási idő: 12 perc | Tartalomjegyzéket az oldal alján találod.

Mit jelent a tudatosság és miért kell vele foglalkoznod?

A tudatosság jelentése az én megfogalmazásom szerint röviden ezt jelenti: ösztönös reakció helyett tudatos választás.

Egy adott helyzetben NEM ösztönösen reagálni és cselekedni, hanem (tudatosan) kiválasztani a tudástárunkból azt a technikát és reakciót, amit alkalmazni szeretnénk a célunk elérése érdekében.

Sigmund Freud, aki a pszichoanalízis atyja, úgy fogalmazott, hogy az ösztönök a mitológia titánjaihoz hasonlíthatók, akiket az alvilágba száműztek. Egyébként az alvilág metaforikusan az ember tudattalan vagy tudat alatti részét jelenti.

Az ösztönös reakció alapvetően a létfenntartást és a fajfenntartás biztosítja.

A modern társadalomban viszont bizonyos helyzetekben inkább már megnehezíti az ember életét, mert ritkán felelnek meg az adott helyzetnek vagy célunknak.

A tudatosság egy olyan képesség, aminek az elsajátítása akár duplázni, tízszerezni vagy akár szó szerint százszorozni tudja azt a sebességet, amivel az eredményeket elérjük, miközben újabb és újabb készségeket sajátítunk el.

A tudatosság szintje

Mindent embert el lehet helyezni egy mércén annak megfelelően, hogy a tudatosság milyen szintjén áll.

Ismereteim szerint erre nincsen kidolgozott mérési módszer úgy, mint az IQ-teszt esetében, ami a logikai-matematikai intelligenciát méri.

De akkor is törekedni kell arra, hogy az ösztönös reakciók helyett egyre több döntést hozzunk meg tudatos választás alapján.

Megfigyeléseim alapján minél stresszesebb helyzetbe kerül egy ember, annál nehezebben tud racionális döntést hozni, helyette az ősi („üss vagy fuss”) ösztönök és reakciók kapcsolnak be.

Te hogyan reagálsz egy adott helyzetben?

Az emberek többsége, amikor egy jó hírt kap, akkor elkezd örülni.

Ha rossz hír éri, akkor szomorú lesz.

Ezek átlagos emberi reakciók, ezért mondják rá, hogy ez így normális.

Ez olyan, mint a tengeren hagyott csónak, ami a széljárás és a hullámok kénye kedve szerint sodródik (vagy amerre terelik).

Tehát azok az emberek – akik ösztönösen cselekszenek és reagálnak mindenre -, a külső körülmények határozzák meg a belső lelki világát.

És mi ezzel a gond?

Erre ad választ az alábbi viselkedési képlet…

Esemény (E) + Reakció (R) = Következmény (K)

Nézzük meg egyesével mi mit jelent:

Következmény: a külső események és a rá adott reakció eredménye határozza meg. A következmény lehet akár egy cél is, amit el szeretnénk érni.

Ezt mindig két összetevő határozza meg:

Események: a külső körülmények hatnak ránk, mint a fenti csónakos hasonlatban. Néha jó dolgok történnek az életben, néha pedig balszerencsés eseményekkel kell szembenéznünk. Ezek a hatáskörünkön kívül állnak, egyszerűen csak jönnek és mennek, mint az évszakok. Az átlagember viszont mindig az eseményeket, azaz a külső körülményeket okolja következményekért. Ha nem sikerül elérnie egy célt, arról a külső dolgok tehetnek. Ebből pedig már sejtheted mi lesz a folytatás…

Reakció (R): ez az a pont ugye, ahol a legtöbb ember ösztönösen viselkedik, ahelyett hogy tudatosan választaná meg a reakcióját. Még egyszer leírom: tudatosan választhatna reakciót. De ehelyett nem gondolja végig, hogy mit mond, mit kezd az érzésekkel és mit cselekszik.

Van az a vicces mondás, miszerint „ha az élet megkínál citrommal, csinálj belőle limonádét”. Talán bugyuta példa, de jól szemlélteti, hogy az általunk adott reakciók nagyban befolyásolják a következményeket, azaz a végkimenetelét a dolgoknak.

Ezért van az, hogy a legtöbb ember nem ér el kiemelkedő eredményeket, anyagi függetlenséget vagy bármilyen más sikert, mert sosem gondolkodik tudatosan, sosem választja meg a reakcióit.

Öngyfegyelem, mint tudatos viselkedés

Az önfegyelem például egy tudatos választási reakció.

Az agyunk mindig a kisebb ellenállás irányába vezérel minket, ami egy ösztönös reakció.

Könnyebb otthon maradni és megnézni egy filmet, mint elmenni futni 10km-t a sportpályán.

Könnyebb átaludni a hétvégét és számítógépes játékokkal játszani, mint leülni és elsajátítani egy új szakmai készséget vagy tanulni a vállalkozásokról.

Esetpélda a tudatos nyelvtanulásról

Iskolás koromban az angol órákon össze-vissza haladtunk. Egyszerre volt 2-3 könyvünk, amiből tanultunk, de végül egyiket sem fejeztük be az év végére. A következő évben pedig újabb könyveket kellett megvásárolni. Ez így ment az általános iskolától egészen a főiskoláig. Mire befejeztem a tanulmányaimat egy kisebb szekrény csak angol könyvekkel volt tele…

És mi volt ennek az eredménye?

Több, mint 10 év angol „tanulás” után sem volt nyelvvizsgám.

Ezután elmentem egy nyelviskolába, mivel a diplomához szükség volt a papírra és egyébként is úgy voltam vele, hogy ennyi évet már csak nem fogok kidobni…

Csodák csodájára 4 hónap alatt megtanultam angolul és elsőre sikerült a nyelvvizsgám.

Persze mondhatod, hogy számított az előtte levő sok év… lehetséges, de mondok egy másik példát!

Ezek után elmentem német nyelvtanfolyamra szó szerint nulla tudással.

Napi 4-5 óra aktív tanulás után a 2. hónap végén már 15 perceket tudtam folyékonyan beszélni szinte hibátlanul több témáról még úgy is, hogy közben bele-bele kérdezett a tanár.

Ekkor jöttem rá, hogy az ösztönös tanulgatás és a tudatosan választott módszerek alkalmazása között (nem csak a nyelvtanulásban) már rövid távon is elképesztően nagy különbségek adódnak.

Most gondolj bele… milyen eredményeket érhet el valaki az életben mondjuk 5-10 év alatt, ha tudatosan cselekszik és fejleszti a tudását, készségeit?!

A tudatosság egy olyan eszköz, technika vagy készség – nevezzük akárhogy -, amivel hihetetlen eredményeket lehet elérni.

Hogyan fejleszthető a tudatosság?

Először is fontos megérteni két problémát, ami megnehezíti a tudatosság fejlesztését.

Az első ilyen nehézség, hogy nem igazán vannak konkrét gyakorlatok, ami bizonyítottan a tudatosság fejlesztést szolgálná.

A saját tapasztalataim alapján állítottam össze az alábbi listát, ami 5 olyan „eszközt” ad, amit érdemes kipróbálnod, mert nekem is és több ügyfelemnek bevált.

Tudatosan tanulni a tudatosságot? Ez lehetséges?

A második nehézség, hogy a tudatosság olyan, mint az álom.

Csak amikor már felébredtél, akkor tudatosul benned, hogy álmodtál. Az alvás alatt még a legfurább dolgok is természetesnek és valóságosnak tűnnek.

És azt is csak utólag veszed észre, hogy nem voltál tudatos egy adott helyzetben helyette ösztönös reakcióid voltak.

Ez az egész olyan, mintha a saját hajadnál fogva akarnád kiemelni magadat a gödörből.

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, mert apró lépésekben haladva sikerülhet, de mindenképpen sok kitartásra és időre lesz szükség.

Az 5 legjobb eszköz, ami segít a tudatosság fejlesztésében

Megjegyzés: mindez a saját tapasztalatomon alapul, ezért kérlek, hogy kezeld fenntartással. Próbálj ki te is több dolgot és figyeld meg, hogy melyik milyen hatással van rád.

1. Tudatosság fejlesztése: Meditáció

A meditációnak több évezredes hagyománya van. Nemrég néztem egy előadást a jógáról, amiben arról volt szó, hogy meditációs pózban lévő emberekről találtak szobrot, amely akár 12 ezer éves is lehet.

Manapság az emberek többsége úgy érzi, hogy nincs idejük semmire és félnek attól, hogy lemaradnak valamiről. Emiatt mindig rohannak, kapkodnak.

Ezt hívják úgy, hogy FOMO (Fear Of Missing Out), amikor valaki attól tart, hogy valami fontos dolog történik és ő lemarad arról.

Az agyunk folyamatosan keresi az újdonságokat, mert ez jó érzést kelt az emberben (például a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki).

Ez azonban túl is terhelheti a ember idegrendszerét.

A legtöbb ember miután stresszesen éli az életét, majd olyan dolgokat csinál szabadidejében is, ami további stresszt vált ki benne. Mindez egy ördögi kör és egyre jobban terheli az idegrendszerét.

Hiába okoz jó érzést a telefon nyomkodása, a közösségi média görgetése, a számítógépes játékok vagy a sorozatnézés. Ez csak látszólag nyugtatják meg az embert. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek csak tovább mélyítik a problémát.

Az idegrendszer lenyugtatásának az egyik legjobb módszere a meditáció.

Kisebb-nagyobb kihagyásokkal, több mint 20 éve rendszeresen meditálok.

A meditáció aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, aminek a fő feladata, hogy bekapcsolja az emberben a „pihenés és emésztés” reakciót, ezáltal visszatérítse a testet a nyugalmi helyzetbe az „üss vagy fuss” reakció után.

A meditáció során az agyhullámok lecsökkennek, ami pozitív hatással van a testünkre és az elménkre egyaránt.

Megfigyelésem alapján a tudatosság mértéke csökken, ha stresszes helyzetbe kerülünk. A meditáció hatására viszont nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban tudjuk teljesíteni a napi feladatokat. A döntéseket pedig tiszta elmével megalapozottabban lehet meghozni.

2. Tudatosság fejlesztése: Táplálkozás

Talán nem mondok újat azzal, hogy reggel munkába menet egy péksütemény, majd délben ebédre egy jó szelet rántotthús sültkrumplival, este pedig még egy-két szelet pizza nem éppen a legjobb választás. Az esti filmnézésről nem is beszélve kólával és chips-szel.

A feldolgozott élelmiszerek, amelyek tele vannak szénhidráttal és cukorral nagyon „megdolgoztatják” a szervezetet. A megemelkedett vércukorszint, hirtelen zuhan vissza ez pedig rontja a koncentrációt, teljesítőképességet és az akaraterőt – a további káros hatásokról nem is beszélve.

A szervezet és az agy optimális működéséhez kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség.

Éhesen vagy éppen kipukkadva nem lehet gondolkodni és megfelelő döntéseket hozni.

A tudatos döntésekhez tiszta elmére van szükség, amihez nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás.

Én nem vagyok dietetikus és táplálkozási szakértő, ezért nem is írok erről részletesebben, de mindenképpen fontos ezzel a témával foglalkozni.

A mai napig fejlesztem az ismereteimet ezen a téren, de abban már biztos vagyok, hogy pozitívan hat a tudatosságra is a kiegyensúlyozott táplálkozás.

3. Tudatosság fejlesztése: Testmozgás

A testmozgás főként azok számára fontos, akik szellemi munkát végeznek. Természetesen egy megfelelően kiválasztott mozgásforma vagy edzés azok számára is kedvező hatással van, akik egyébként fizikai munkát végeznek.

Számomra a kardió mozgásformák váltak be (pl. futás, biciklizés, túrázás), amit rendszeresen kiegészítek nyújtó és erősítő edzésekkel.

Mindez hogyan kapcsolódik a tudatossághoz?

Kutatást is végeztek, amely során megállapították, hogy a kardió mozgásformák jótékony hatással vannak az emberi agyra. Pontosabban a hippokampusz méretét növeli, amely fontos szerepet játszik összetett információk és események memorizálásában, valamint szerepe van az emlékezet működésében is.

Sportolás alatt a kognitív funkciókért felelős agyterületek pihenni tudnak, amit később a munka során kamatoztathatunk. Ezen kívül az agy fizikai terhelés hatására endorfint és szerotonint termel, amely hormonok a jobb közérzetért és a fájdalomérzet csökkenéséért felelősek.

A mozgás során felszabaduló hormonoknak köszönhetően javul tehát a koncentráló képességünk, csökken a stressz, javul az alvás minősége, és aktiválódnak a jutalmazási központok (pozitív öngerjesztő folyamat).

Összességében tehát a testmozgás kiegyensúlyozottabbá teszi az embert, mindez pedig a tudatosságunkra is pozitív hatással van.

4. Tudatosság fejlesztése: Tanulás

Ez a rész nem kapcsolódik szorosan a tudatosság fejlesztéséhez. Sokkal inkább ahhoz, hogy hogyan érdemes tudatosan tanulni, új ismereteket és készségeket megszerezni.

Van egy szellemes mondása Woody Allan-nek miszerint,

„Aki nem tudja csinálni, tanítja. És aki tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár.”

Talán észrevetted, hogy milyen sok témáról írok itt a honlapomon.

Találsz vállalkozásindítás, marketing, weboldal készítés és vállalkozói önfejlesztés témákat. Ezek természetesen összefüggésben vannak, tehát magát a munka és a vállalkozás témakörét öleli fel (szélesebben értelmezve).

Nem titok, hogy azért írok és készítek ennyi tudásanyagot, mert ezáltal a saját tudásomat is szélesítem és mélyítem.

Erről szól a tanulási piramis.

A tanulási piramis azt mutatja be, hogy a tanulás annál hatékonyabb, minél inkább aktív az adott tanulási módszer.

Minél több érzékszerv kapcsolódik be, annál hatékonyabbá válik a tanulás.

Ez alapján a csoportos beszélgetés vagy a gyakorlás sokkal eredményesebb, mint mondjuk csupán elolvasni vagy meghallgatni valamit.

Ezért is biztatlak arra folyamatosan, hogy lépj be a Facebook-csoportomba vagy gyere el egy workshop-ra, ahol tovább tudunk beszélgetni egy-egy témáról közösen, így még jobban elmélyítve a tudást az adott témáról.

A fenti ábrából jól látszik, hogy a „Taníts, hogy tanulj” elv az egyik legjobb módszer a tanulásra, valamint a „gyakorlati megvalósítás„. Ez pedig a másik dolog, amit mindig mondok, hogy ne csak olvass tőlem anyagokat, hanem gondold át és valósítsd meg, azaz csináld!

Azok az emberek, akik másokat tanítanak nagy erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy megértsenek egy adott témát.

Amikor egy oktatási anyagot készítek vagy egy cikket írok, azzal én magam is tovább mélyítem a meglévő tudásomat az adott témáról.

Egyrészt új információkat, kapcsolódó szakmai cikkeket és kutatásokat keresek főként angol nyelvű oldalakon, amivel szélesítem a már meglévő ismereteimet. Majd ezt a tudást egy logikus és érthető formában adom át.

Ehhez előre végig kell gondolni a téma főbb pontjait, hogy azokban mit akarok pontosan kifejteni, hogyan akarok érvelni stb.

5. Tudatosság fejlesztése: Önismeret

Ha visszagondolok a saját életemre, akkor a tudatosság fejlődése nálam az ego elengedésével kezdődött. Ez egy folyamat, ami az egészséges önbizalom kialakulásával és az önbecsülés megerősödésével párhuzamos.

A nagyszájú, vagánykodó pasinak ugyanúgy alacsony az önbecsülése, mint annak, aki meghúzza magát a sarokban és egy szót sem szól. Ez ugyanaz az érme, csak a két oldala. Érdekes, hogy az önbizalom hiányát vannak, akik azzal leplezik, hogy feltűnően viselkednek. Ellentmondásosnak tűnik, de ha majd megfigyeled ez így van.

Az alacsony önbecsülés és önbizalom hiánya vezet oda, hogy egymást dudálják le az úton az autósok, vagy a boltban hisztiző gyerek kap egy nagy pofont az anyjától. De emiatt vásárolnak az emberek drága mobiltelefont, autót és egyéb terméket, amit az anyagi szintjükön nem is engedhetnének meg.

Külső materiális (fizikai) tárgyakkal és viselkedéssel próbálják kompenzálni a belső bizonytalanságukat.

Az ilyen emberek egy éles megjegyzésre vagy egy stresszes helyzetbe kerülve ösztönösen rosszul reagálnak és szinte mindig rossz döntéseket hoznak.

Alapvetően nem az ösztönös reakciókkal van a baj, hiszen ezeknek megvan a maga helye és ideje. Ez eredményezte azt, hogy mostanra idáig eljutottunk.

Egy cipőfűző bekötése például teljesen automatikusan történik. Nem kell azon gondolkodni, hogy akkor hogyan hurkoljam azt a csomót. És ez nagyon jó, mert nem emészt fel túl sok energiát. Kialakulnak bizonyos automatizmusok.

Ezzel szemben a tudatos gondolkodás nagyon energiaigényes folyamat az agy számára.

Tehát az lenne az ideális állapot, ha ösztönösen tudnák HELYESEN cselekedni és a megfelelő döntéseket, reakciókat meghozni.

A probléma, hogy ez nem igazán kivitelezhető, mert a létfenntartáshoz kapcsolódó ösztönök (ego) és a gyerekkorban bevésődött mintázatok (és traumák) átitatják a mindennapi viselkedésünket. Továbbá felnőtt korban folyamatos kondicionálás alatt vannak az emberek a média és a reklámok által.

Mire felnőttek leszünk át sem gondoljuk, hogy mit-miért-hogyan csinálunk. Egyszerűen csak ösztönösen cselekszünk. Ez minden embernél így történik kivétel nélkül. Viszont vannak, akik tovább tudnak ebből lépni.

Az önismeret segít abban, hogy egyre kevesebb helyzetben hozz meg ösztönös és egos reakciókat (erről szól a fent bemutatott viselkedési képlet) és egyre többször az adott helyzetnek megfelelő tudatos cselekedetet.

Összefoglalás és záró gondolatok

A legtöbb probléma az ösztönös viselkedésre vezethető vissza. Ezen a tudatosság által lehet változtatni.

Ma már biztosan kijelenthető, hogy ezeken a dolgokon lehet változtatni. A tudatos gondolkodás hihetetlen mértékben képes pozitív változásokat hozni az ember életében és a munkájában is.

Mindez nehéz és erőfeszítést igényel, mert régi berögződéseket, szokásokat és hiedelmeket kell lecserélni, ami nem megy egyik napról a másikra. Ha szeretnéd kézbe venni a saját életed irányítását, szeretnéd a vállalkozásodat sikeresen vezetni, akkor erre a készségre mindenképpen szükséged lesz.

A cikk tartalomjegyzéke

Ajándékok e-mailben

💎 Csatlakozz Te is azokhoz az emberekhez, akik rendszeresen olvassák a leveleimet, megkapják az ajándék tudásanyagokat és változást indítanak el az életükben.

🔒 Adataidat bizalmasan kezelem. Soha nem küldök SPAM üzeneteket és bármikor leiratkozhatsz.
A gombra való kattintással megerősíted, hogy az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismerted és elfogadod.